Kukbuk
Kukbuk
Zobacz jak przygotować danie z soczewicy z pomidorami - PRZEPIS (fot. Jakub Stanek)

Dal z soczewicą i pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
oliwa
1 łyżeczka
mielony kumin
1 łyżeczka
kurkuma
2 łyżeczki
mielone ziarna kolendry
1 łyżeczka
peperoncino
szczypta
pomidory bez skórki
1 puszka
czerwona soczewica
1 szklanka
woda
4 szklanki
sól
do smaku
mleczko kokosowe
1 puszka
Do podania:
starty parmezan
focaccia

Przepis i przygotowanie: Kaja Werbanowska


Zdjęcie: Jakub Stanek


Stylizacja: Beata Hadaś

krok 1

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na oliwie w garnku, wrzucamy czosnek i przyprawy, mieszamy. Dodajemy pomidory, soczewicę i wodę. Gotujemy 20 minut, pilnując, żeby soczewica się nie rozgotowała. Doprawiamy solą. 

krok 2

Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Dal możemy posypać startym parmezanem i podać z focaccią.

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk