Kukbuk
Kukbuk

6 książek, które podpowiadają, jak nie marnować jedzenia

O niemarnowaniu jedzenia napisano już prawie wszystko. Czas przejść do konkretów i wprowadzić w życie zaproponowane rozwiązania. Po które pozycje warto sięgnąć?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Etienne Girardet / unsplash.com

Opublikowano: 13 Listopada 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

To nie jest problem, którym zajmują się wyłącznie ekologiczni aktywiści, ale sprawa nas wszystkich – i wcale nie wymaga od nas tak wielu poświęceń, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Przy czym nie chodzi jedynie o to, by zatroszczyć się o środowisko, a co za tym idzie – przyszłość, którą zostawimy kolejnym pokoleniom, ale również o to, by zadbać o własną wygodę i oszczędności w domowym budżecie. Dlatego nad kwestią zero waste pochylają się już nie tylko zapaleni autorzy i specjaliści, ale i wielkie koncerny, które kwestie ekologii stawiają na pierwszym miejscu – w kontekście i produkcji, i edukacji konsumentów. A że nic nie daje lepiej do myślenia niż praktyczna wiedza, dziś pochylamy się nad kilkoma książkami, które w przystępny sposób tłumaczą sens filozofii zero waste i dają przydatne wskazówki, jak ulepszyć codzienne funkcjonowanie.

okładka książki "Na marne" Marty Sapały

Marta Sapała, „Na marne”

Na początek książka, od której wprost nie można się oderwać; reportaż, który kompleksowo podchodzi do tematu marnowania jedzenia. Autorka przytacza stosowne statystyki, rozmawia z ekspertami, przeprowadza ciekawe doświadczenia, a nawet analizuje akty prawne, aby jak najbardziej rzeczowo zmierzyć się z tym trudnym tematem. Idealna lektura – otwiera głowę, ale też mobilizuje do działania.

Okładka książki „Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste”, Syliwii Majcher

Sylwia Majcher, „Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste” 

I wskakujemy na głęboką wodę, przed nami bowiem ponad 50 wyzwań. Ale spokojnie, to takie wyzwania, które chce się podejmować. Ta książka to właściwie planer, dzięki któremu zaoszczędzimy pieniądze, czas i jeszcze przysłużymy się planecie. A porad mamy tu mnóstwo – od tego, jak wykorzystać obierki z warzyw, przez świadome podróżowanie, po praktyczne rozwiązania przy… ubieraniu choinki. Odliczanie do świąt w duchu zero waste czas start!

Okładka książki „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” Jagnny Niedzielskiej

Jagna Niedzielska, „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” 

Pozycja combo – to zarówno zbiór przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem resztek (uwaga, risotto z kalafiora będzie się śnić po nocach), jak i poradnik, który w przystępny sposób zwraca uwagę na proste rozwiązania, mające w kontekście filozofii zero waste bardzo duże znaczenie. Bo czy sięgnięcie po samotnego banana leżącego na sklepowej półce zamiast odrywania kolejnego z kiści ma dla nas jakieś znaczenie? Pewnie, że nie, a ten „samotnik” prawdopodobnie wylądowałby na śmietniku. Dlatego to pozycja obowiązkowa, otwiera oczy na małe wielkie rzeczy.

Okładka książki "Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i ziemi” Anny Jones

Anna Jones, „Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i ziemi”

Czasem warto zachować umiar – w podejściu do ekologicznych tematów również. Nie chodzi o to, by się licytować, co jest bardziej eko, tylko o to, by się zastanowić, co można zrobić, by nasze jednostkowe wybory i zachowania przyczyniały się do zmiany w świadomości innych. I do tego przekonuje ta książka. Znajdziemy tu przepisy i porady kulinarne nie tylko w duchu zero, ale i less waste. Bo czasem wystarczy po prostu zacząć coś zmieniać.

Okładka książki „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”, Anny Lesz

Anna Lesz, „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”

Tytuł idealnie oddaje to, co stanowi treść tej książki. Dostajemy kompendium wiedzy o kompletnym gotowaniu – od planowania zakupów, przez przechowywanie produktów, po przepisy. Prosto i na temat, bez zbędnych wypełniaczy. Receptury są przystępne, potrawy łatwe w wykonaniu – to gwarantuje, że umiejętność gotowania zgodnie w myśl filozofii zero waste przyswoimy szybciej, niż nam się wydaje.

Szwedzki poradnik niemarnowania

Krótsze, ale nie mniej przydatne są poradniki internetowe – tworzone zarówno przez zapaleńców, ale i duże marki, takie jak Electrolux, który kwestie ekologii stawia na szczycie swoich priorytetów. Oprócz rozwiązań technologicznych, które już na etapie projektowania spełniają normy ochrony środowiska, marka angażuje się w kwestie edukacji i zwiększania świadomości (nie tylko swoich) konsumentów. Dlatego tworzy wiele łatwych do przyswojenia treści, które nie tylko przystępnie tłumaczą, jak w optymalny sposób korzystać ze sprzętów AGD, ale też dają wiele ogólnych wskazówek, ułatwiających codzienne życie w duchu less waste. Wśród propozycji marki jest na przykład krótki poradnik z podstawami życia w duchu niemarnowania zasobów, a także youtube’owa seria przepisów z wykorzystaniem zalegających w kuchni resztek.

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk