To nie jest problem, którym zajmują się wyłącznie ekologiczni aktywiści, ale sprawa nas wszystkich – i wcale nie wymaga od nas tak wielu poświęceń, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Przy czym nie chodzi jedynie o to, by zatroszczyć się o środowisko, a co za tym idzie – przyszłość, którą zostawimy kolejnym pokoleniom, ale również o to, by zadbać o własną wygodę i oszczędności w domowym budżecie. Dlatego nad kwestią zero waste pochylają się już nie tylko zapaleni autorzy i specjaliści, ale i wielkie koncerny, które kwestie ekologii stawiają na pierwszym miejscu – w kontekście i produkcji, i edukacji konsumentów. A że nic nie daje lepiej do myślenia niż praktyczna wiedza, dziś pochylamy się nad kilkoma książkami, które w przystępny sposób tłumaczą sens filozofii zero waste i dają przydatne wskazówki, jak ulepszyć codzienne funkcjonowanie.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/HdLjbVN3n6N7QbOESRSl9yrFumWNl7UdzsSY-y7YzRo/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTEtMjEv/ZXRpZW5uZS1naXJh/cmRldC1mdGkwMDJo/UUNDQS11bnNwbGFz/aF9DTjQ3Yzh0Lmpw/Zw.jpg)
6 książek, które podpowiadają, jak nie marnować jedzenia
O niemarnowaniu jedzenia napisano już prawie wszystko. Czas przejść do konkretów i wprowadzić w życie zaproponowane rozwiązania. Po które pozycje warto sięgnąć?
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: Etienne Girardet / unsplash.com
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/TFTyyLDkyeALYmou1JVEUv64Bz9ruklmPi0cGrCJZm0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTEtMjEv/ZDJjNDVmMzFkZjhi/NDgwZjBkMy1uYS1t/YXJuZS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/XLiG-qeyrxHCg6sYkSG5B7DkeB7Ja5iaA6Ww2Ag1rPY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTEtMjEv/ZDJjNDVmMzFkZjhi/NDgwZjBkMy1uYS1t/YXJuZS5qcGc.jpg 1010w)
okładka książki "Na marne" Marty Sapały
Marta Sapała, „Na marne”
Na początek książka, od której wprost nie można się oderwać; reportaż, który kompleksowo podchodzi do tematu marnowania jedzenia. Autorka przytacza stosowne statystyki, rozmawia z ekspertami, przeprowadza ciekawe doświadczenia, a nawet analizuje akty prawne, aby jak najbardziej rzeczowo zmierzyć się z tym trudnym tematem. Idealna lektura – otwiera głowę, ale też mobilizuje do działania.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/NgAH0S-wSkvK7pfMe9-RMm8ELLj46AdFD5R2iJ9EogI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTEtMjEv/d3lrb3J6eXN0dWpl/LW5pZS1tYXJudWpl/LTUyLXd5endhbmlh/LXplcm8td2FzdGUt/Yi1pZXh0MTE1NjA3/NjY4LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/yi8_Hw0QFgrbCm7GdBFZDuRBsklfCHddS99RnO7kYRU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTEtMjEv/d3lrb3J6eXN0dWpl/LW5pZS1tYXJudWpl/LTUyLXd5endhbmlh/LXplcm8td2FzdGUt/Yi1pZXh0MTE1NjA3/NjY4LmpwZw.jpg 1010w)
Okładka książki „Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste”, Syliwii Majcher
Sylwia Majcher, „Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste”
I wskakujemy na głęboką wodę, przed nami bowiem ponad 50 wyzwań. Ale spokojnie, to takie wyzwania, które chce się podejmować. Ta książka to właściwie planer, dzięki któremu zaoszczędzimy pieniądze, czas i jeszcze przysłużymy się planecie. A porad mamy tu mnóstwo – od tego, jak wykorzystać obierki z warzyw, przez świadome podróżowanie, po praktyczne rozwiązania przy… ubieraniu choinki. Odliczanie do świąt w duchu zero waste czas start!
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/g81UQKC464AUV5h0ADnYxd7-7CS36JHfTxu8ELqk0-s/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTEtMjEv/YmV6X3Jlc3p0ZWsu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/bcREax-vZQbZQ-dfhp6r1xCu0O-U0KlSfFs3UNKDD1A/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTEtMjEv/YmV6X3Jlc3p0ZWsu/anBn.jpg 1010w)
Okładka książki „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” Jagnny Niedzielskiej
Jagna Niedzielska, „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”
Pozycja combo – to zarówno zbiór przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem resztek (uwaga, risotto z kalafiora będzie się śnić po nocach), jak i poradnik, który w przystępny sposób zwraca uwagę na proste rozwiązania, mające w kontekście filozofii zero waste bardzo duże znaczenie. Bo czy sięgnięcie po samotnego banana leżącego na sklepowej półce zamiast odrywania kolejnego z kiści ma dla nas jakieś znaczenie? Pewnie, że nie, a ten „samotnik” prawdopodobnie wylądowałby na śmietniku. Dlatego to pozycja obowiązkowa, otwiera oczy na małe wielkie rzeczy.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ucPdebTGfm4GqjIws6XaLbK9ktycWTI3mG2yzLLJL3Q/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTEtMjEv/amVkZW5fZ2FybmVr/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/LScb4JIz2t6Wvg2dnqW9yQQgUgi2ZSrxLYtZG7Nl9XY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTEtMjEv/amVkZW5fZ2FybmVr/LmpwZw.jpg 1010w)
Okładka książki "Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i ziemi” Anny Jones
Anna Jones, „Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i ziemi”
Czasem warto zachować umiar – w podejściu do ekologicznych tematów również. Nie chodzi o to, by się licytować, co jest bardziej eko, tylko o to, by się zastanowić, co można zrobić, by nasze jednostkowe wybory i zachowania przyczyniały się do zmiany w świadomości innych. I do tego przekonuje ta książka. Znajdziemy tu przepisy i porady kulinarne nie tylko w duchu zero, ale i less waste. Bo czasem wystarczy po prostu zacząć coś zmieniać.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/vd8jXezbkz7PHHT43as9I6dTx2CYZHEydCGZsP4JWdA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTEtMjMv/YmV6LW1hcm5vd2Fu/aWEta3VjaG5pYS16/ZXJvLXdhc3RlLWIt/aWV4dDYyNDY3NDQy/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/izPbjWUAQqjiNK5Q-0nFbLrHkzUMIy2W9q2elMQG3UA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTEtMjMv/YmV6LW1hcm5vd2Fu/aWEta3VjaG5pYS16/ZXJvLXdhc3RlLWIt/aWV4dDYyNDY3NDQy/LmpwZw.jpg 1010w)
Okładka książki „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”, Anny Lesz
Anna Lesz, „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”
Tytuł idealnie oddaje to, co stanowi treść tej książki. Dostajemy kompendium wiedzy o kompletnym gotowaniu – od planowania zakupów, przez przechowywanie produktów, po przepisy. Prosto i na temat, bez zbędnych wypełniaczy. Receptury są przystępne, potrawy łatwe w wykonaniu – to gwarantuje, że umiejętność gotowania zgodnie w myśl filozofii zero waste przyswoimy szybciej, niż nam się wydaje.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/i1xbrLBtaS9uobQCrVSCV1SNSvZzTnWMw4ifs8dtEm4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTAtMjYv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMjItMTAtMjZf/b18xMS4wNC4xOS5w/bmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/8nlCY3AZQFg3jVQhvHHgroiKNGBrCcMpJ4WzF5BkwBA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMTAtMjYv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMjItMTAtMjZf/b18xMS4wNC4xOS5w/bmc.png 1010w)
Szwedzki poradnik niemarnowania
Krótsze, ale nie mniej przydatne są poradniki internetowe – tworzone zarówno przez zapaleńców, ale i duże marki, takie jak Electrolux, który kwestie ekologii stawia na szczycie swoich priorytetów. Oprócz rozwiązań technologicznych, które już na etapie projektowania spełniają normy ochrony środowiska, marka angażuje się w kwestie edukacji i zwiększania świadomości (nie tylko swoich) konsumentów. Dlatego tworzy wiele łatwych do przyswojenia treści, które nie tylko przystępnie tłumaczą, jak w optymalny sposób korzystać ze sprzętów AGD, ale też dają wiele ogólnych wskazówek, ułatwiających codzienne życie w duchu less waste. Wśród propozycji marki jest na przykład krótki poradnik z podstawami życia w duchu niemarnowania zasobów, a także youtube’owa seria przepisów z wykorzystaniem zalegających w kuchni resztek.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/x9CfcKYExIGEU3ezUBo6JeHxfWuPWHbrE5KjVTsBMLg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/RWxlY3Ryb2x1eC1M/b2dvX1FjQ3Z0ZU4u/cG5n.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/P3t7JPZHywTRULzYB_vfCFmE97ELhiNFLb0v8MEQ0E0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/RWxlY3Ryb2x1eC1M/b2dvX1FjQ3Z0ZU4u/cG5n.png 1010w)
Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Jak dbać o kuchenne sprzęty?
Dobrej jakości sprzęt to podstawa w kuchni, w której codziennie przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Podpowiadamy, jak zadbać o zmywarkę, piekarnik i płytę indukcyjną, aby służyły nam jak najdłużej.
- Zdrowie i rozsądek
Jak mądrze wyposażyć spiżarkę?
Mądre i przemyślane planowanie zakupów to podstawa dobrego funkcjonowania kuchni w duchu zero waste. Co najlepiej kupować na bieżąco, a w co możemy się zaopatrzyć na zapas?
- Ludzie i inspiracje
Kuchenne ewolucje: urządzenia z intuicją
Nowoczesne kuchnie sprawiają, że życie jest łatwiejsze i pozbawione uciążliwych czynności. Mają też cechy najlepszych pomocników – poza mądrością, sprytem i siłą te najlepsze odznaczają się także doskonałą intuicją.
- Ludzie i inspiracje
Jak dbać o kuchenne sprzęty?
Dobrej jakości sprzęt to podstawa w kuchni, w której codziennie przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Podpowiadamy, jak zadbać o zmywarkę, piekarnik i płytę indukcyjną, aby służyły nam jak najdłużej.
- Zdrowie i rozsądek
Jak mądrze wyposażyć spiżarkę?
Mądre i przemyślane planowanie zakupów to podstawa dobrego funkcjonowania kuchni w duchu zero waste. Co najlepiej kupować na bieżąco, a w co możemy się zaopatrzyć na zapas?
- Ludzie i inspiracje
Kuchenne ewolucje: urządzenia z intuicją
Nowoczesne kuchnie sprawiają, że życie jest łatwiejsze i pozbawione uciążliwych czynności. Mają też cechy najlepszych pomocników – poza mądrością, sprytem i siłą te najlepsze odznaczają się także doskonałą intuicją.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?