Kukbuk
Kukbuk

5 oryginalnych pomysłów na croissanty - musicie je poznać!

Croissant to król internetu – propozycji, jak go serwować, jest w ostatnim czasie tyle, że trudno za nimi nadążyć. Niektórzy powiedzą, że to najmodniejsze ciastko sezonu, inni poprawią tamtych, mówiąc, że nigdy nie wyszło z mody. W tym tkwi sekret croissanta: jest uniwersalnie pyszny. Co można z nim zrobić w kuchni?

Tekst: Dominika Zagrodzka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

No dobrze, przyznajemy – chrupiący rogalik posmarowany odrobiną masła, a nawet bez niego, smakuje wybornie. Jednak współcześni cukiernicy i piekarze udowadniają, że croissanty mogą być bazą różnych dań. Najlepsze jest to, że nawet wtedy, gdy są to lekko podsuszone, wczorajsze rogaliki. W naszych przepisach dostają nowe życie i z powrotem zamieniają się w prawdziwe przysmaki.

Croissanty doskonale nadają się do zapiekania lub na kanapki, mogą być nawet bazą ciasta! Smakołyki z ich wykorzystaniem przygotujecie bardzo szybko, bo podstawowy element dania – croissant – jest już gotowy. Sprawdźcie nasze pomysły na dania z francuskich rogalików!

Zapiekanka z croissanta

Jeśli macie w spiżarni wczorajsze rogaliki, możecie przygotować z nich prawdziwie królewskie śniadanie. Połamcie croissanty na kawałki, włóżcie do brytfanki i zalejcie masą z mleka, cukru i rodzynek. Na wierzchu koniecznie ułóżcie pokrojone w cienkie plasterki jabłka i posypcie je brązowym cukrem i cynamonem.

Sprawdź przepis na słodką zapiekankę >>

Możecie zapiec croissanty w całości – taka wersja będzie wyjątkowo efektowna! My lubimy ją z masą z mleka i jajek, jak do tostów francuskich, w towarzystwie kwaskowych owoców, na przykład malin, truskawek lub śliwek. Oczywiście wariantów smakowych jest mnóstwo, a oprócz tych słodkich polecamy eksperymenty z wersjami wytrawnymi. Croissant zapiekany z masą jajeczną i ziołami albo z sosem szpinakowym i serem będzie równie pyszny!

Wytrawny croissant z jajkiem na twardo, wędzonym boczkiem i wasabi (fot. Maciek Niemojewski)

A może kanapka?

Croissanty doskonale sprawdzają się jako pieczywo na kanapki. Francuzi świetnie o tym wiedzą, dlatego w piekarniach w ojczyźnie rogalika można znaleźć sporo różnych wersji kanapek na bazie croissantów. Najpopularniejsza i najprostsza to ta z dobrą szynką i żółtym serem. Jeśli chcecie, by rogalik odzyskał utraconą chrupkość, możecie go podpiec w piekarniku. Wypróbujcie też opcję z awokado i jajkiem sadzonym albo z kremowym serkiem i łososiem.

Naszym ulubieńcem jest croissant z bekonem, jajkiem na twardo i sosem wasabi – sprawdź przepis >>

W wersji płaskiej

To chyba najbardziej kontrowersyjny pomysł na użycie rogalika z ciasta francuskiego. Tak zwany flat croissant bowiem traci to, co dla wielu osób w tym wypieku najważniejsze – lekkie, napowietrzone warstwy. My jednak uważamy, że kuchnia to miejsce na eksperymenty i warto próbować nowości! Dlatego przetestowaliśmy viralowy przepis i… nie żałujemy!

Receptura jest banalnie prosta. Croissanta spłaszczamy, na przykład rozwałkowując lub przyciskając go garnkiem. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i smażymy płaski rogalik z obu stron, do zrumienienia. Kiedy będzie podsmażony, można go zanurzyć w gorzkiej czekoladzie i posypać pokruszonymi pistacjami. Bardzo dobrym pomysłem jest też udekorowanie croissanta kremem – proponujemy bitą śmietanę z dodatkiem mascarpone i pasty pistacjowej.

Ciasto z croissantami

Jeśli macie kilka croissantów na zbyciu, możecie ich użyć tak jak ciasta francuskiego. Będą jeszcze lepsze, bo zrobią się bardzo chrupiące. Lekko spłaszczone croissanty posłużą za spód na przykład francuskiego ciastka millefeuille z kremem czekoladowym i brittle z orzechów laskowych. Na spodzie z croissantów można też przygotować słone wypieki, takie jak tarta ze szparagami.

W wersji słodkiej po wlaniu kremu na warstwę croissantów udekorujcie ciasto połamanymi na kawałki rogalikami. Podczas pieczenia nabiorą rumieńców, a wasz deser będzie jeszcze lepszy!

Z ciasteczkami

Hitem piekarni i cukierni w Paryżu jest w tym roku crookie. Otóż pewien piekarz znudził się klasycznymi maślanymi rogalami i postanowił połączyć je z… ciasteczkami. Przepis jest bardzo prosty i można go z powodzeniem odtworzyć w domowych warunkach. Wystarczy przygotować masę na ciasteczka (na przykład z tego przepisu), a croissanta przekroić wzdłuż. Następnie do środka nałożyć nieco masy, zamknąć rogalik i wierzch również udekorować masą ciasteczkową. Na koniec zapiec i gotowe – dwa desery w jednym!

W wersji bardziej klasycznej do środka croissanta nakładamy tzw. frangipane, czyli masę ze zmielonych migdałów. Możemy też ozdobić nią wierzch rogalika i posypać go podprażonymi migdałami w płatkach. Zapiekamy tak samo jak crookie.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk