Kukbuk
Kukbuk
Kuchnia włoska - ser. Słodka zapiekanka z czerstwego chleba (fot. Maciek Niemojewski)

Słodka zapiekanka z czerstwego chleba

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 65 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mleko
750 ml
biały cukier
150 g
rodzynki
garść
czerstwy chleb
1 kg
jabłko
4-5 sztuk
olej
do posmarowania formy
cynamon
7 g
cukier trzcinowy
50 g
masło
20 g

Wykonanie: Cristina Catese


Autor przepisu: Giorgio Chisci


Zdjecia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Dno okrągłej formy o średnicy 24 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. W garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim biały cukier. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie.

krok 2

Kroimy czerstwy chleb na kromki o grubości 2 centymetrów i moczymy je delikatnie w posłodzonym mleku – uważamy, by nie były zbyt wilgotne.

krok 3

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki na mandolinie. Rodzynki odsączamy z wody.

krok 4

Natłuszczamy boki formy do pieczenia. Wkładamy do niej kolejno chleb, jabłka, rodzynki i cynamon. Tworzymy w ten sposób trzy warstwy, a na wierzchu wykładamy pozostały chleb, który posypujemy cukrem trzcinowym i płatkami masła.

krok 5

Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, a następnie przez 20 minut w 190 stopniach. Gotowa zapiekanka powinna być złocista i chrupiąca.

TIP

Jeśli chleb, który układacie w formie, nie jest wystarczająco wilgotny, polejcie go łyżką mleka.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk