Rusza nowy rok szkolny, a wraz z nim powraca odwieczne pytanie – co spakować do dziecięcego plecaka? W klasycznych kanapkach z serem czy szynką nie ma nic złego, ale nawet najwięksi miłośnicy prostych przekąsek przyznają, że od czasu do czasu dobrze jest spróbować czegoś innego. By sztandarowe drugie śniadania nie zdążyły zbrzydnąć, a pudełka lunchowe wracały zawsze puste, podpowiadamy kilka sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Na przykład wykorzystajcie końcówkę sezonu na bób i przygotujcie nieco mniej klasyczne falafele albo wybierzcie dorodne pomidory, by ukręcić smakowite pasty.
10 wytrawnych propozycji do szkolnej śniadaniówki
Nietuzinkowe kanapki do zjedzenia przed treningiem w szkole, falafel w tortilli do schrupania na drugie śniadanie i placuszki z cukinii na obiad – zobaczcie, co zapakować do szkolnego plecaka.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Sheri Silver / unsplash.com
Falafele z bobu i ciecierzycy >>
Aromatyczne kotlety z bobu i ciecierzycy świetnie smakują z dodatkiem sezonowych warzyw. A zawinięte w tortillę, będą doskonałą alternatywą dla klasycznego drugiego śniadania zjadanego w przerwie między lekcjami. Do tego nie tylko są proste w przygotowaniu, ale też łatwo je spakować do tornistra.
Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem >>
Wasze dzieci uwielbiają tosty? W takim razie zapakujcie im do plecaków inną, równie chrupiącą i sycącą przekąskę. Do zrobienia ciasta zamiast mąki pszennej użyjcie mąki z ciecierzycy, a na upieczony placek wyłóżcie cukinię, jabłko i migdały. I posmarujcie ulubionym pesto, by drugie śniadanie nie było zbyt suche.
Pasta słonecznikowo-pomidorowa >>
Czasem na kulinarne eksperymenty zwyczajnie brakuje czasu, dlatego nie odrzucamy wszelkich kanapkowych przekąsek. Zamiast jednak wkładać do nich tradycyjne dodatki, tym razem kromki świeżego pieczywa posmarujcie nietuzinkową pastą. Gdy sezon na pomidory trwa w najlepsze, takie słodko-kwaśne smarowidło nie będzie miało sobie równych.
Quiche lorraine >>
Do przygotowania tej tradycyjnej francuskiej zapiekanki wystarczy kilka składników, które najczęściej mamy pod ręką. Na sycące nadzienie składają się boczek, śmietana, ser żółty i nieoceniona gałka muszkatołowa. Idealna przekąska dla dziecka, które rozpiera energia i które nie może oprzeć się podjadaniu smakołyków w kuchni.
Samosy >>
Chrupkie pierożki na szybką przekąskę? Czemu nie! Samosy są łatwe w przygotowaniu, a do tego nie zajmują wiele miejsca w plecaku. To także doskonały sposób na przemycenie do dziecięcego menu porcji zdrowego zielonego groszku. Gwarantujemy, że duetowi z ziemniakami nie oprze się żaden maluch.
Kremowa pasta z fasoli i papryki ze smażonymi brokułami >>
Gdy już wszystkie sprawdzone przepisy dawno się przejadły, na ratunek przychodzi kolejna pasta śniadaniowa. Jej sekretnym składnikiem jest masło orzechowe i solidna porcja warzyw w postaci papryki, białej fasoli i brokułów. Gotową pastą posmarujcie kromki żytniego chleba albo zapakujcie ją do pudełka w towarzystwie puszystej pity. Pudełko lunchowe z pewnością wróci puste!
Chaczapuri z czarną fasolą >>
Ta klasyczna gruzińska przekąska najszybsza w przygotowaniu nie jest, ale dla uśmiechu dziecka warto się poświęcić. Zaopatrzcie się w mąkę orkiszową, kefir i drożdże. Gdy już zrobicie ciasto, zostanie wam tylko wybrać składniki farszu. Chaczapuri możecie nadziewać czarną fasolą, soczewicą, ziemniakami, a nawet chudym twarogiem czy grillowanymi warzywami. Dzięki temu drugie śniadanie dzieci codziennie będzie inne i na pewno nienudne.
Kanapka z marynowanym indykiem i awokado >>
Coś dla małych amatorów wytrawnych śniadań. Jeśli wasze dzieci chętnie próbują nowych smaków, to połączcie indyka marynowanego w przyprawach tandoori z kremowym białym serem. By było kolorowo i zdrowo, przełóżcie kanapki plasterkami awokado. Taka przekąska z pewnością dostarczy energii na resztę dnia.
Jadalne doniczki >>
Jeśli do tej pory muffiny kojarzyły wam się jedynie ze słodkimi przekąskami, to proponujemy przygotować je w wersji wytrawnej. Apetyczne babeczki zrobicie w niecałe pół godziny. Kiedy przestygną, przełóżcie je kozim serkiem i dodajcie rzeżuchę albo rukolę. Pst! By muffiny miały jeszcze więcej smaku, do smażącego się pora możecie dodać pokrojoną szynkę, a do nadzienia dorzućcie suszone pomidory, zioła albo oliwki.
Kaszi, czyli sushi po polsku >>
Jak zachęcić dziecko do zjedzenia drugiego śniadania? Przygotujcie sushi! Taki lunch to istna bomba witaminowa. W nori zawińcie kaszę perłową, ogórka, marchew, awokado i tofu. W tej formie sprawdzą się także inne warzywa – możecie nimi dowolnie żonglować i łączyć w najprzeróżniejsze kombinacje smakowe. Dzięki temu drugie śniadanie z pewnością będzie wyglądało apetycznie, a wy zasłużycie na miano mistrzów domowej kuchni.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?