Kukbuk
Kukbuk
naleśniki ryżowe z jabłkami, naleśniki bezglutenowe, placki bez glutenu, placki, naleśniki z mąki ryżowej, naleśniki z jabłkami, prażone jabłka

10 pomysłów na wakacyjne przysmaki

Latem nie mamy ochoty na długie gotowanie ani wymyślne potrawy. Za to zwiedzając Polskę chętnie sięgamy po lokalne produkty. Sprawdźcie, jak wykorzystać smaki, z którymi spotkacie się na wakacyjnym szlaku.

Tekst: Mikołaj Kacperski

Zdjęcie główne: Ula Demczuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Nic wtedy nie smakuje lepiej niż sezonowe, polskie skarby – młode ziemniaki z koperkiem, botwinka, ogórki kiszone, skąpana w maśle fasolka szparagowa… „Odkrywamy Polskę z przyjemnością”, więc nie obędzie się bez deseru – sięgamy po polskie jabłka, pod kruszonką lub w farszu do naleśników. Rozpływają się w ustach, a ich smak napawa nas błogością podobnie, jak widok promieni słońca miękko rozlewających się na polach i łąkach letnim popołudniem. Tak smakują wakacje na wsi!

 

 

Pszenno-gryczane chrupiące racuchy posypane cukrem pudrem

Racuchy pszenno-gryczane >>

Wystarczy chwycić w dłoń chrupiący, złocisty placek pod pierzynką z cukru pudru, by poczuć się jak pięciolatek. Racuchy z jabłkami pachną latem i dzieciństwem. A do tego mogą służyć za śniadanie, obiad i kolację.

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką >>

Kiedy żar się leje z nieba gorąca zupa lub parujący kotlet wydają się zupełnie nie na miejscu. Dlaczego więc nie zjeść konkretnego obiadu na zimno? Pieczona wołowina z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami po ostudzeniu zamieniają się w sycącą sałatkę.

przepis na wiosenną tartę z ziołami i botwinką

Tarta z botwinką i serkiem Almette >>

Latem lubimy najeść się botwinki na zapas, ale nie lubimy zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Szybka tarta to rozwiązanie idealne, a jeśli na cieście francuskim wyląduje botwinka z kremowym serkiem– to musi się udać!

Jajka zapiekane w szynce długo dojrzewającej >>

Jeśli chcecie oszczędzić sobie stania nad gorącą patelnią, a macie ochotę na jajka, przygotujcie je w piekarniku. Jajeczne muffinki to proste i szybkie śniadanie, w sam raz na wakacyjny poranek.

Serniczki z makiem na zimno >>

Czas na sernik jest zawsze! A latem jest czas na miniaturowe serniczki na zimno. Przygotujecie je bez pieczenia, a małe kokilki łatwo zabrać na piknik lub do ogrodu.

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z dymką, rzodkiewką i chrzanowym serkiem Almette >>

Placek ziemniaczany to niekwestionowany król letnich obiadów! Tym prostym i niedrogim daniem można wykarmić każdą głodną gromadę – dzieci i dorosłych. Zaserwujcie je z odrobiną chrzanowego serka, okraszone świeżą rzodkiewką i dymką, a nie dojdzie do odwiecznego sporu o to, czy lepsze są z cukrem, czy z kwaśną śmietaną.

Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw >>

W tej sałatce znajdziemy całe bogactwo lata – młode pory i ziemniaki, rabarbar… Wszystko zarumienione na grillu i doprawione pikantnym sosem.

Batony jabłkowe z truskawkami i kruszonką >>

Łatwo je zrobić, łatwo przetransportować, a jeszcze łatwiej – zjeść. Pachną jabłkami, truskawkami i masłem. Nie żałujmy sobie – na wakacjach kalorie się nie liczą.

prosty przepis na zapiekane jabłka pod kruszonką cynamonową

Złota Reneta pod chrupiącą, cynamonową kruszonką ze śmietankowym serkiem Almette >>

Kolejny dowód na to, że jabłka są dobre na wszystko. Kto nie chciałby zjeść takiego śniadania w leniwy, wakacyjny poranek?

naleśniki bezglutenowe, naleśniki z owocami, obiad dla dzieci

Naleśniki ryżowe z jabłkami i żurawiną >>

Naleśniki to jeden z tych wakacyjnych klasyków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa i wakacji na wsi. Najlepiej smakują jedzone powoli, na świeżym powietrzu, z widokiem na łąkę lub jezioro.

Artykuł powstał we współpracy z marką Alemtte.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk