Kukbuk
Kukbuk
Przepis na śniadaniową ośniankę z pieczonym grejpfrutem (fot. Angela Matlak)

Rozmarynowa owsianka z pieczonym grejpfrutem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
PIECZONY GREJPFRUT:
czerwony grejpfrut
1 sztuka
cukier brązowy
1 łyżka
cynamon
wedle uznania
płatki migdałowe
1 łyżka
ROZMARYNOWA OWSIANKA:
mleko
1 szklanka
sól morska
szczypta
miód
1 łyżeczka
rozmaryn
1 gałązka + szczypta do posypania
płatki owsiane
50 g
mascarpone
1 łyżka
orzechy włoskie
garść

Przepis i zdjęcie: Angela Matlak

krok 1

Dokładnie umytego i osuszonego grejpfruta przekrawamy na pół. Połówki owocu od strony przecięcia posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilka minut, aż cukier się skarmelizuje, a płatki przyrumienią.

krok 2

Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli, miodem i gałązką świeżego rozmarynu.

krok 3

Dodajemy płatki owsiane. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż płatki wchłoną cały płyn i napęcznieją (około 6 minut).

krok 4

Z ugotowanej owsianki wyjmujemy gałązkę rozmarynu. Dodajemy mascarpone i energicznie mieszamy. Przekładamy do ulubionej miski, a na owsiance układamy kawałki pieczonego grejpfruta. Posypujemy orzechami i posiekanym rozmarynem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk