czas przygotowania: 25 minut + 4 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
herbatniki pełnoziarniste
400 g
masło
80 g
mascarpone
500 g
miód
2 łyżki + do polania
grejpfrut
1 sztuka
listki mięty
według uznania
Przepis i zdjęcie: Izabela Heftowicz / PassionOn
krok 1
Ciastka wkładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na proszek.
krok 2
Pokruszone ciastka łączymy z masłem. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetrów i dokładnie przyciskamy do dna oraz boków. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
krok 3
Po tym czasie mascarpone łączymy z miodem. Delikatnie mieszamy łyżką.
krok 4
Krem wykładamy na spód w tortownicy. Ponownie wkładamy formę do lodówki na 2 godziny.
krok 5
Po tym czasie na cieście układamy plastry grejpfruta i listki mięty. Skrapiamy miodem. Podajemy.