Kukbuk
Kukbuk

Tost francuski z bekonem i awokado

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
jajko „zerówka”
1 sztuka
mleko
100 ml
sól
szczypta
brioszka
1 kromka
masło
50 g
plastry boczku
2 sztuki
dojrzałe awokado
1/2 sztuki
młode liście
garść
oliwa
1 łyżeczka
sok z cytryny
1/2 łyżeczki
piklowana cebula lub ogórek
2 sztuki
majonez
10 g
sól gruboziarnista
do posypania
pieprz
do posypania

zdjęcie i przepis: Jess Nadziejko

Krok 1

Jajko, mleko i sól mieszamy. W powstałej mieszance dokładnie moczymy brioszkę i smażymy ją na rozgrzanym maśle z dwóch stron do zrumienienia.

Krok 2

Plastry boczku podsmażamy, by były chrupkie. Awokado kroimy na kawałki. Garść młodych liści mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i piklami.

Krok 3

Tost smarujemy majonezem. Na to nakładamy awokado, bekon i sałatkę z młodych liści. Posypujemy solą gruboziarnistą i pieprzem. Podajemy z kawą red eye na pobudzenie.

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk