Kukbuk
Kukbuk
Pomysł na tost z powidłami i szynką prosciutto, pomysł na kanapkę dla dziecka do szkoły, oryginalne kanapki do szkoły  (fot. Maciej Niemojewski)

Tost z powidłami i szynką prosciutto

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
czerwona papryka
1 sztuka
oliwa
1 łyżeczka
sól
szczypta
chleb tostowy maślany
4 kromki
masło
do smarowania
powidła jabłkowe lub figowe
2 łyżki
ser mimolette
4 plastry
szynka prosciutto
6 plasterków

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski o szerokości 2 cm. Patelnię grillową rozgrzewamy i układamy na niej paprykę. Smażymy, aż zmięknie, a skórka się przypali. Zdejmujemy, przekładamy do woreczka foliowego, szczelnie zamykamy i po 5 minutach obieramy paprykę, ściągając z niej czarną skórkę.

krok 2

Chleb tostujemy i lekko studzimy. Smarujemy masłem. Na dwóch kromkach rozsmarowujemy po łyżce powideł , układamy na wierzch po dwa plasterki sera i trzy plastry szynki. Na koniec kładziemy grillowaną paprykę i przykrywamy kromką posmarowaną masłem. Tosty podajemy od razu po przygotowaniu lub zawijamy w papier i zabieramy na drugie śniadanie.

Koszyk