Kukbuk
Kukbuk

Tost z ricottą, pieczoną papryką w oliwie GranFruttato i ziołami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Pieczona papryka
czerwona papryka
3 sztuki
oliwa Monini GranFruttato
150 ml
biały ocet winny
50 ml
sól i pieprz
do smaku
Dodatkowo
chleb na zakwasie
do podania
oliwa Monini Granfruttato
do grillowania
ricotta
do podania
świeże zioła: rukola, koperek, pietruszka, bazylia
do podania

Przepis, przygotowanie i zdjęcia:
Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (możemy ustawić tryb grillowania). Paprykę myjemy, kładziemy na blasze i pieczemy 30 minut, aż skórka będzie czarna – w połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę. Z lekko ostudzonej upieczonej papryki zdejmujemy skórkę i pozbywamy się gniazda nasiennego. Kroimy na duże kawałki, wkładamy do miski, zalewamy oliwą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Tak zamarynowana papryka może stać w lodówce około 10 dni. Ważne, by oliwa dokładnie ją przykrywała.

Kromki chleba grillujemy na patelni z oliwą. Na chrupiące kromki nakładamy ricottę, następnie paprykę i sporą ilość ziół. Przykrywamy pozostałymi kromkami i przekrawamy na pół.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Monini.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk