Kukbuk
Kukbuk

Tosty z awokado, szynką, serem i jajkiem w koszulce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie

przepis i przygotowanie potrawy: Anna Jezierska / Wspólny Stół


zdjęcie: Jakub Stanek


stylizacja: Ola Przeździk-Buczkowska

Zagotowujemy 1-1,25 l wody wraz z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką octu. Kromki chleba smarujemy oliwą i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Rozbijamy jajka do dwóch małych miseczek. Kiedy woda zacznie wrzeć, mieszamy ją łyżką cedzakową, tak aby pośrodku powstał dość szybko kręcący się wir. Wyjmujemy łyżkę i wlewamy do środka wiru jajko. Zmniejszamy ogień i odliczamy 2-2,5 minuty. Po tym czasie wyławiamy jajko, przekładamy na talerz i odczekujemy chwilę by, spłynęła z niego reszta wody. W trakcie gotowania jajek, na obsmażonych kromkach chleba kładziemy roszponkę, plastry awokado, szynki i sera. Na wierzchu układamy gotowe jajko w koszulce. Posypujemy czarnym pieprzem, płatkami soli i szczypiorkiem.

więcej przepisów

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!