Kukbuk
Kukbuk

Tort migdałowy z kremem mascarpone i malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
12 porcji:
biszkopt migdałowy:
jajko
8 sztuk
cukier
200 g
mąka pszenna
100 g
mąka migdałowa
150 g
krem mascarpone:
mascarpone
375 g
serek Philadelphia
375 g
śmietanka kremowa 36%
500 g
cukier puder
100 g
dodatkowo:
maliny
1,5 kg

Przepis: Cafe Byfyj


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: Grzegorz Wełnicki

Krok 1

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę: pszenną i migdałową. Delikatnie łączymy składniki, by uzyskać gładką masę. Blachę wielkości 25 × 36 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Ustawiamy na nim obręcz formy tortowej (bez dna) i wlewamy do niej masę biszkoptową.

Krok 2

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem – jeśli jest gotowe, nie powinno się do niego przyklejać. Jeżeli podczas pieczenia spod obręczy tortownicy wypłynie ciasto, odkrawamy je po wyjęciu blachy z piekarnika.

Krok 3

Wszystkie składniki kremu mocno schładzamy w lodówce. Wyjmujemy, wkładamy do miski i ubijamy na sztywną masę (początkowo na wolnych obrotach, potem stopniowo je zwiększamy). Część owoców (1/3) blendujemy i łączymy z 1/3 kremu.

Krok 4

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Dolny blat tortu smarujemy kremem mascarpone, układamy na nim owoce i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy na nim te czynności. Na ostatnie piętro tortu nakładamy pozostały krem mascarpone, wierzch dekorujemy owocami.

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk