Kukbuk
Kukbuk

Cytrynowy sernik z kwaśną śmietaną i malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasteczka owsiane lub herbatniki
150 g
brązowy cukier
50 g
masło ekstra Łaciate
75 g
twaróg półtłusty trzykrotnie mielony Mlekpol
1 kg
mleko zagęszczone słodzone
300 g
jajko „zerówka”
5 sztuk
śmietana Łaciata 18%
300 g
sok i skórka z cytryny
z 1 sztuki
Dodatkowo:
śmietana Łaciata 30%
400 g
mleko zagęszczone słodzone
80 g
świeże maliny
do dekoracji

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Ciasteczka kruszymy i rozdrabniamy za pomocą̨ malaksera. Dodajemy cukier i miękkie masło, mieszamy. Ciasteczkami wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy.

krok 2

Twaróg i mleko zagęszczone mieszamy za pomocą̨ rózgi kuchennej lub miksera planetarnego. Dodajemy jajka, mieszamy. Następnie dokładamy śmietanę̨, skórkę i sok z cytryny, mieszamy.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek.

krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dnie ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 70-80 minut. Upieczone studzimy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Na wierzch gotowego ciasta nakładamy śmietanę wymieszaną z mlekiem zagęszczonym. Ozdabiamy malinami.

Artykuł powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk