Sałata rzymska z patelni z sosem romesco
- Sos romesco:
- czerwona papryka
- 2 sztuki
- migdały
- 50 g
- czosnek
- 2 ząbki
- oliwa
- 50 ml
- ocet winny
- 4 łyżki
- chleb wiejski
- 2 kromki bez skórki
- koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki
- natka pietruszki
- 1/2 małego pęczka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- słodka papryka
- do smaku
- chili
- do smaku
- cukier
- do smaku
- Smażona sałata:
- sałata rzymska
- 4 małe lub 2 duże sztuki
- oliwa extra vergine
- 2 łyżki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
krok 1
Pieczemy papryki: umyte wstawiamy w całości do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut, aż zmiękną, a skórka zacznie czernieć. Gorące papryki przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Migdały rozsypujemy na blasze i prażymy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
krok 2
Ostudzone papryki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, wycinamy ogonek. Miąższ odsączamy na sicie. Wrzucamy do malaksera razem z koncentratem pomidorowym, czosnkiem, ostudzonymi migdałami, oliwą, octem, chlebem, natką pietruszki i przyprawami. Miksujemy pulsacyjnie, by uzyskać bardziej lub mniej gładką konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
krok 3
Sałatę kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Zwilżamy oliwą w miejscu rozcięcia, posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, rumienimy z każdej strony. Zarumienioną sałatę podajemy z sosem romesco.
TIP
Z warzyw liściastych, oprócz sałaty rzymskiej, do grillowania nadaje się cykoria. Zarówno przecięte wzdłuż kolby belgijskiej cykorii białej lub czerwonej, jak i różne odmiany radicchio.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesne lato.
Więcej podobnych przepisów:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.