Kukbuk
Kukbuk

Rolada bezowa z różanym kremem i malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
6 porcji:
beza:
białko jajka
4 sztuki
cukier
200 g
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżeczka
krem:
maliny
250 g
cukier puder
50 g
mascarpone
500 g
woda różana
1 łyżka
dodatkowo:
maliny
200 g

Przepis i stylizacja: Anna Jezierska


Zdjęcie: dinnershow.studio

Krok 1

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy do niej cukier, aż uzyskamy gęstą masę. Pod koniec wsypujemy mąkę i wlewamy sok z cytryny, dokładnie miksujemy. Formę (około 30 × 35 centymetrów) smarujemy masłem, przyklejamy do niego papier do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy równomiernie na blasze. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. 

Krok 2

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze kwadrans. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i po 5 minutach przekładamy na ściereczkę kuchenną spodem do góry, delikatnie zdejmujemy papier. Zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia.

Krok 3

Maliny miksujemy z cukrem i przecieramy przez sitko. Mascarpone delikatnie ubijamy i łączymy z przecierem malinowym i wodą różaną. Schładzamy.

Krok 4

Ostudzoną bezę smarujemy kremem, dekorujemy malinami i ostrożnie zwijamy. Roladę możemy podać od razu lub schładzać przez godzinę w lodówce. Najlepiej zjeść jeszcze tego samego dnia.

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk