Kukbuk
Kukbuk

Pinsa z kozim serem i gruszką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2 porcje:
pinsa
1 sztuka
boczek
150 g
gruszka
1 sztuka
twaróg kozi
200 g
cebula
1 sztuka
świeży tymianek
pół garści
oliwa
2 łyżki
miód
1,5 łyżki
masło
1 łyżka
kremowy ocet balsamiczny
1 łyżka
pieprz do smaku

Przepis i zdjęcie: Anna Dembska

Krok 1

Cebulę kroimy w półksiężyce, podsmażamy na maśle. Kiedy lekko zmięknie, dodajemy ocet balsamiczny i miód i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut. Boczek kroimy w paski i podsmażamy lekko na patelni - pamiętajmy, ze jeszcze zarumieni się w piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (termoobieg). 

Krok 2

Na pinsę nakładamy serek kozi, karmelizowaną cebulę, boczek, plastry gruszki. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, pieprzymy, polewamy odrobiną miodu i posypujemy świeżym tymiankiem.  

Sprawdź też inne przepisy z gruszkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk