Kukbuk
Kukbuk

Parowane bułeczki ze schabem w kukurydzianej panierce z chrupiącą sałatą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina wyrastania ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
10 sztuk:
bułeczki:
mąka pszenna tortowa
450 g
cukier
2 łyżki
suszone drożdże
10 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
mleko
300 ml
masło
2 łyżki
olej do smarowania
mięso:
filet ze schabu Dolina Dobra
4 kotlety
mąka pszenna
2 łyżki
jajko
1 sztuka
płatki kukurydziane
100 g
olej do smażenia
sól
pieprz
dodatkowo:
cukier
1 łyżka
ocet jabłkowy
2 łyżki
musztarda dijon
1 łyżka
olej rzepakowy
pół szklanki
miks sałat
100 g
majonez
3 łyżki
sos chili
1 łyżeczka

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Przepis: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Kaniuk-Olszewska


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

Krok 1

Mąkę pszenną mieszamy z cukrem, drożdżami, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko z masłem delikatnie podgrzewamy – dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie około 10 minut, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej półtorej godziny.

Krok 2

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 1 centymetra. Za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka, smarujemy je odrobiną oleju i składamy każde na pół. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę. Gotujemy bułeczki na parze około 12 minut.

Krok 3

Schab lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa i przyprawiamy solą i pieprzem. Decydujemy się na schab najwyższej jakości, produkowany w modelu "od pola do stołu", którego wybór gwarantuje nam najlepszy smak. Przygotowujemy 3 miski: z mąką, z rozkłóconym jajkiem, z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi – panierujemy w nich mięso. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Krok 4

W wysokim naczyniu łączymy cukier, ocet i musztardę. Wlewamy olej i miksujemy na niskich obrotach blendera. Dressingiem polewamy świeże liście sałat. Majonez mieszamy z sosem chili.

Krok 5

Ugotowane wcześniej bułeczki podgrzewamy na parze. Do środka każdej nakładamy porcję usmażonego mięsa, polewamy je łyżeczką majonezu chili. Serwujemy z miksem sałat.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk