Kukbuk
Kukbuk
Przepis – sformato z karczochów, ziemniaków i schabu, jak przyrządzić karczochy (fot. Maciej Niemojewski)

Sformato z karczochów, ziemniaków i ze schabu cielęcego

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
karczoch
2 sztuki
cytryna
1 sztuka
ziemniaki
4 sztuki
sól
do smaku
plastry schabu
500 g
mąka
3 łyżki
masło
30 g
wytrawne białe wino
1/2 szklanki
oliwa
do polania
tymianek
4 gałązki + do podania
świeżo mielony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Czyścimy karczochy w rękawiczkach – usuwamy najtwardsze liście, twardy rdzeń i ukryte w środku włoski. Karczochy namaczamy w misce z wodą zakwaszoną plastrami cytryny. Po upływie około 10 minut wyjmujemy karczochy z wody, odsączamy je, suszymy i kroimy w bardzo cienkie paski.

Jak czyścić karczochy sprawdź tutaj >>

krok 2

Ziemniaki obieramy i namaczamy w zimnej wodzie z solą przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wody, suszymy i tniemy na mandolinie w cienkie, niemal przezroczyste plastry.

krok 3

Plastry schabu cielęcego obtaczamy w mące i smażymy na patelni, na maśle. Wlewamy wino, a kiedy alkohol odparuje wyłączamy gaz i przykrywamy patelnię.

krok 4

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

krok 5

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami przygotowane składniki: najpierw karczochy, które doprawiamy solą i polewamy oliwą, a następnie ziemniaki – je również solimy i polewamy oliwą, a także przykrywamy gałązkami tymianku. Na warzywa wykładamy plastry schabu, które polewamy sosem winno-maślanym pozostałym po ich smażeniu. Mięso przykrywamy kolejną warstwą karczochów – solimy je i polewamy oliwą. Na wierzchu układamy plastry ziemniaków, które solimy, polewamy oliwą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

krok 6

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Gotowe danie posypujemy listkami świeżego tymianku.

Przepis pochodzi z cyklu Włoska szkoła gotowania. Znajdziesz w nim wiele inspirujących, włoskich przepisów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk