Schab oczyszczamy z błon i tłuszczu, przekłuwamy na wylot nożem cały kawałek mięsa i faszerujemy śliwkami wymieszanymi z 4 ząbkami czosnku. Całość związujemy bawełnianym naturalnym sznurkiem lub specjalnym sznurem gastronomicznym.
krok 2
Dokładnie i ze wszystkich stron obsmażamy cały kawałek schabu na oliwie z oliwek. Wsuwamy gałązki rozmarynu pod sznurek, aby aromatyzowały schab podczas pieczenia.
krok 3
Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, liście laurowe, ziarna pieprzu. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak otrzymaną marynatą nacieramy schab. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową.
krok 4
Pieczemy w piekarniku przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć około 10-15 minut w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku.
Schab kroimy w plastry i podajemy z dodatkami według uznania.
TIP
Pieczony schab jest gotowy, jeśli temperatura w jego wnętrzu wynosi 68 stopni. Sprawdzicie to, wbijając termometr kuchenny w sam środek kawałka mięsa. Jeśli często robicie pieczenie, koniecznie zainwestujcie w to pożyteczne urządzenie.