Kukbuk
Kukbuk
schab pieczony z suszonymi śliwkami i czosnkiem, pieczony schab, schab ze śliwką, schab w rozmarynem, świąteczny schab ze śliwką

Schab faszerowany suszonymi śliwkami i czosnkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
schab
1 kg
suszone śliwki
100-200 g
czosnek
5 ząbków
świeży rozmaryn
2 gałązki
liść laurowy
kilka sztuk
pieprz
kilka ziaren

krok 1

Schab oczyszczamy z błon i tłuszczu, przekłuwamy na wylot nożem cały kawałek mięsa i faszerujemy śliwkami wymieszanymi z 4 ząbkami czosnku. Całość związujemy bawełnianym naturalnym sznurkiem lub specjalnym sznurem gastronomicznym.

krok 2

Dokładnie i ze wszystkich stron obsmażamy cały kawałek schabu na oliwie z oliwek. Wsuwamy gałązki rozmarynu pod sznurek, aby aromatyzowały schab podczas pieczenia.

krok 3

Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, liście laurowe, ziarna pieprzu. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak otrzymaną marynatą nacieramy schab. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową.

krok 4

Pieczemy w piekarniku przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć około 10-15 minut w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku.

Schab kroimy w plastry i podajemy z dodatkami według uznania.

TIP

Pieczony schab jest gotowy, jeśli temperatura w jego wnętrzu wynosi 68 stopni. Sprawdzicie to, wbijając termometr kuchenny w sam środek kawałka mięsa. Jeśli często robicie pieczenie, koniecznie zainwestujcie w to pożyteczne urządzenie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk