Kukbuk
Kukbuk
kotlet schabowy, jak zrobić kotlet schabowy, domowy kotlet schabowy, kotlet

Kotlet schabowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
schab bez kości
350 g
mąka pszenna
100 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
bułka tarta
250 g
olej roślinny
400 ml

krok 1

Schab dzielimy na porcje ok. 170 gramów. Mięso rozbijamy na desce pomiędzy arkuszami folii spożywczej, aż zrobi się bardzo cienkie (prawie przezroczyste). Zdejmujemy folię i panierujemy w mące, jajku rozbełktanym z  solą i pieprzem oraz bułce tartej. Panierowanie powtarzamy kilka razy, po drodze otrzepując filet z nadmiaru jajka i bułki.

krok 2

Olej rozgrzewamy na patelni do temperatury 190°C i (tłuszcz ma być gorący, ale nie może dymić). Kotlety wrzucamy na olej – sztuka mięsa powinna pływać w tłuszczu – i smażymy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!