Kopytka w sosie śmietanowym z grzybami i ze szpinakiem
- sos grzybowy z pastą truflową
- 280 g
- gnocchi lub kopytka
- 700 g
- szpinak baby
- 4 garście
- grana padano lub parmezan
- 100 g
Przepis i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
krok 1
Sos podgrzewamy na głębokiej patelni (wlewamy trochę wody, jeśli jest bardzo gęsty).
krok 2
Dodajemy kluseczki, mieszamy. Podgrzewamy, aż sos zacznie lekko wrzeć.
krok 3
Zieleninę płuczemy, osuszamy i dodajemy do sosu. Mieszamy.
krok 4
Gdy liście zwilgotnieją, przekładamy kluski z zieleniną na talerz. Podajemy ze świeżo startym serem.
TIP 1
Do sosu użyjcie ulubionych liści. Zamiast szpinaku świetnie sprawdzi się choćby rukola.
TIP 2
Kopytka można odgrzewać we wrzątku albo podsmażyć na patelni, aż zrumienią się lekko na brzegach. Jeśli chcecie je podgrzać w piekarniku, od razu połączcie je z sosem i podgrzejcie wszystko naraz.
TIP 3
Modny sos cacio e pepe to po prostu utarty ser pecorino romano z mnóstwem świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną wody po gotowaniu klusek. Doskonale łączy się z gorącymi kopytkami. Dodatek masła mile widziany.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: 7 szybkich przepisów na długi weekend.
Sprawdź również:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.