Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Sałatę rzymską, szpinak, rukiew wodną i kolendrę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rwiemy na kawałki. Sezam prażymy na patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni, aż zacznie pachnieć i lekko ściemnieje. Obrany ogórek i marynowany imbir kroimy w paseczki.
krok 2
Do dużej miski wrzucamy sałatę, szpinak, rukiew wodną, paski ogórka i imbiru, dodajemy dressing orientalny. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy plasterkami rostbefu i sezamem.
TIP
Marynowany imbir, który często zostaje, gdy zjemy zamówione do domu sushi, warto zachować i wykorzystać do gotowania. Dodany do curry, zupy tom yum czy dalu z soczewicy, nada przyjemny kontrast. Świetna, odświeżająca i lekka jest sałatka z pokrojonych w kostkę świeżych ogórków, selera naciowego i posiekanego marynowanego imbiru!
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.