sezon na:
pomarańcze
Wbrew pozorom nie zostały nazwane od koloru, tylko od tamilskiego słówka naru, czyli wonny. Kolor z kolei wziął się od nazwy owocu. Jednak nie tylko barwą hipnotyzują pomarańcze, odczarowując ponurość zimy, lecz także witaminą C, która przeciwdziała przeziębieniom. Podczas zakupów warto wytężyć wzrok - najsmaczniejsze będą te z wystającym „pępkiem”.
Donuty pomarańczowe z hibiskusowym lukrem
śniadanie
Ciasto z ricottą i pomarańczowym syropem
ciasto / pomarańcze / kuchnia włoska
Sałatka z czerwonych pomarańczy
pomarańcze / sałatka / kuchnia włoska
Pstrąg łososiowy z orzechowo-pomarańczową panierką z chleba na zakwasie i szafranowym aioli
pomarańcze / łosoś / orzechy
Humus z rzodkiewką, sezamem i sosem pomarańczowym
pomarańcze / humus / rzodkiewka
Torta di arancia
pomarańcze / kuchnia włoska / ciasto drożdżowe
Latte czekoladowo-pomarańczowe
kawa / pomarańcze / napój
Napój pomarańczowo-tymiankowy z miodem i wodą gazowaną
tymianek / pomarańcze / miód
Konfitura dyniowa z pomarańczą
konfitury / przetwory / dynia
Reklama