Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Zagrajmy w kolory! 3 pomysły na letnie koktajle

Latem najchętniej sięgamy po koktajle słodkie, orzeźwiające i kolorowe. Cytrynówka skrada serce w 100% naturalnym maceratem owocowym zawartym w Soplicy, Daiquiri smakiem truskawek dojrzewających w słońcu, a pistacjowe latte? Cóż… czy ktokolwiek potrafi się oprzeć pistacjom?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Rafał Meszka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Słodycz owoców, nuta cytrusowej świeżości i zaskakujące połączenia smaków to coś, co natychmiast wprawia w wakacyjny nastrój.

Dzięki Soplicy – i jej smakowym wariantom – stworzyliśmy trzy proste przepisy, które zachwycą każdego gościa, a przy okazji… świetnie prezentują się na stole. Sięgnij po ulubione kieliszki, kilka kostek lodu i daj się ponieść letniej beztrosce.

Cytrynówka – elegancko i orzeźwiająco

Ten koktajl to dowód na to, że mniej znaczy więcej. Soplica Cytrynówka, zrobiona na naturalnym maceracie owocowym, łączy się tu z wodą gazowaną lub prosecco – w zależności od nastroju.

Całość wieńczy gałka sorbetu cytrynowego i odrobina świeżo otartej skórki z cytryny. Podany w kieliszku typu coupette prezentuje się lekko i szykownie – to koktajl idealny na letnie popołudnie na tarasie.

Składniki:

40 ml Soplicy Cytrynówki

50 ml wody gazowanej lub prosecco

do dekoracji: gałka sorbetu cytrynowego i skórka otarta z cytryny

kieliszek: coupette

Jak to zrobić?

Do kieliszka wlewamy Soplicę, wodę gazowaną lub prosecco i delikatnie mieszamy. Nakładamy gałkę sorbetu cytrynowego i posypujemy skórką otartą z cytryny.

Truskawkowe Daiquiri – klasyk z polskim twistem

Zmysłowy, letni koktajl, w którym słodycz Soplicy Truskawkowej spotyka się z kwaśnym sokiem z limonki i (opcjonalnie) nutą jasnego rumu.

Podany w schłodzonym kieliszku coupette i ozdobiony świeżą truskawką, smakuje jak deser – ale w wersji płynnej. Doskonały na garden party lub kolację pod gołym niebem.

Składniki:

40 ml Soplicy Truskawkowej

10 ml rumu jasnego (opcjonalnie)

30 ml soku z limonki

do dekoracji: świeża truskawka

dodatkowo: kostki lodu

kieliszek: coupette

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki wlewamy do szejkera, dodajemy lód i energicznie wstrząsamy. Koktajl przecedzamy do coupette i dekorujemy truskawką.

Pistacjowe latte z lodem – więcej niż deser

Pistacje w roli głównej? Tak! Ten koktajl łączy Soplicę Pistacjową z roślinnym mlekiem (np. owsianym), tworząc słodki, ale wyważony napój na zimno. Wystarczy porządnie wstrząsnąć składniki z lodem, przecedzić do wysokiej szklanki i udekorować posiekanymi pistacjami.

Efekt? Coś między deserem a latte, świetne na słodkie co nieco.

Składniki:

40 ml Soplicy Pistacjowej

80 ml mleka (najlepiej roślinnego, np. owsianego)

do dekoracji: posiekane pistacje

dodatkowo: kostki lodu

szklanka: long glass

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki wlewamy do szejkera, dodajemy lód i energicznie wstrząsamy. Koktajl przecedzamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem i dekorujemy pistacjami.

Materiał powstał we współpracy z marką Soplica.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk