Kukbuk
Kukbuk
Porcja smażonych filetów z dorsza Baccala, kuchnia włoska Cristiny Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Baccala – smażone filety z dorsza

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Ciasto:
mąka
300 g
suche drożdże
5 g
zimna woda gazowana
250 g
Dorsz:
odsolony filet z dorsza
1-2 sztuki
olej o neutralnym smaku
do smażenia
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Przygotowujemy ciasto do ryby – do miski wsypujemy mąkę i drożdże i wlewamy zimną wodę gazowaną. Mieszamy składniki łyżką, aż ciasto będzie gęste i płynne. Ważne, aby nie było zbyt rzadkie. Przykrywamy je folią i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

krok 2

Filety z dorsza kroimy na podłużne kawałki – w paski o długości 10 centymetrów. Każdy zanurzamy we wcześniej przygotowanym cieście – muszą być porządnie w nim obtoczone. Smażymy na patelni, na oleju na złoty kolor. Przed podaniem przyprawiamy solą i pieprzem.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk