czas przygotowania: 20 minut + 60 minut + 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Ośmiornica:
ośmiornica
1 kg
marchewka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
liść laurowy
2 sztuki
łodygi pietruszki
z 1 pęczka
jałowiec
4-5 sztuk
seler naciowy
1 sztuka
Sos citronette:
liście pietruszki
z 1 pęczka
oliwa z pierwszego tłoczenia
5 łyżek
sok z cytryny
z ½ sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Sałatka:
ziemniaki
300 g
seler naciowy
1 sztuka
marchewka
2 sztuki
czarne oliwki
garść
kapary
garść
czosnek
4 ząbki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
krok 1
Oczyszczamy ośmiornicę. Wywracamy jej głowę na lewą stronę i wyjmujemy z niej wnętrze – małym nożem wycinamy ząb znajdujący się pomiędzy mackami i wyjmujemy oczy. Dokładnie płuczemy.
krok 2
Do garnka z 6 litrami wody wkładamy marchewkę, cebulę, 2 liście laurowe, łodyżki pietruszki (liście przydadzą się do sosu), owoce jałowca i łodygę selera naciowego. Gotujemy. Gdy wywar osiągnie temperaturę wrzenia, w wodzie na chwilę moczymy macki ośmiornicy – powtarzamy tę czynność 3 razy, aż macki będą dobrze zwinięte. Do wody wkładamy całą ośmiornicę i przykrywamy garnek. Gotujemy przez 50 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy.
krok 3
W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu, energicznie nim potrząsając.
krok 4
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odcedzamy je, obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2-3 centymetrów. Odstawiamy. Seler i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, oliwki drylujemy, a kapary płuczemy. Obieramy ząbki czosnku i zostawiamy je w całości.
krok 5
Gdy ośmiornica jest gotowa, odcedzamy ją i pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut, a następnie kroimy – odcinamy głowę, oddzielamy macki od tułowia i tniemy wszystko na kawałki o wielkości 2-3 centymetrów. Ośmiornicę wkładamy do miski, dodajemy seler, marchew, oliwki, kapary i ząbki czosnku. Jeśli jemy sałatkę tego samego dnia, dodajemy także ziemniaki, jeśli nie – dokładamy je dopiero przed podaniem. Przed serwowaniem doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sosem citronette.
TIP
Jeśli chcemy podać sałatkę po kilku godzinach lub następnego dnia, warto dodać pietruszkę przed serwowaniem, aby nie zrobiła się czarna. Sos citronette dodajemy oszczędnie, w zależności od smaku kaparów i oliwek.
TIP 2
Gotowanie każdych 500 gramów ośmiornicy zajmuje 20-25 minut.