Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
krok 1
Małże myjemy i wkładamy do dużej miski z wodą i szczyptą soli na co najmniej godzinę. Po tym czasie porządnie płuczemy je pod bieżącą wodą. Wkładamy małże do gotującej się wody – temperatura sprawi, że skorupki się otworzą. Z muszelek, które się otworzyły, wyjmujemy małże skimmerem. Te, które pozostały zamknięte – wyrzucamy. Pozostałą w rondelku ciecz po małżach zbieramy do małej miski i przelewamy ją przez drobne sitko, wyłożone gazą.
krok 2
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią obrane ząbki czosnku (w całości) i papryczkę chili. Gdy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni. Dodajemy małże. Gdy będą gorące, wlewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy przecedzoną wodę z małży, gotujemy przez kilka minut.
krok 3
W osolonej wodzie gotujemy spaghetti al dente – tak aby makaron nie rozgotował się później na patelni. Odcedzamy spaghetti na durszlaku i przekładamy je na patelnię z małżami. Dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty, aż dojdzie do wrzenia. Danie podajemy od razu po przygotowaniu ze szczyptą pieprzu i z posiekaną natką pietruszki.
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.