Kukbuk
Kukbuk
Porcja spaghetti z małżami, pasta, małże, ostra papryczka (fot. Paulina Czyżewska)

Spaghetti z małżami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
małże
1 kg
sól
do namaczania + do smaku + do gotowania
czosnek
2 ząbki
papryczka chili
1 sztuka
wytrawne białe wino
100 ml
spaghetti
320 g
pieprz
do smaku
natka pietruszki
do smaku

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Małże myjemy i wkładamy do dużej miski z wodą i szczyptą soli na co najmniej godzinę. Po tym czasie porządnie płuczemy je pod bieżącą wodą. Wkładamy małże do gotującej się wody – temperatura sprawi, że skorupki się otworzą. Z muszelek, które się otworzyły, wyjmujemy małże skimmerem. Te, które pozostały zamknięte – wyrzucamy. Pozostałą w rondelku ciecz po małżach zbieramy do małej miski i przelewamy ją przez drobne sitko, wyłożone gazą.

krok 2

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią obrane ząbki czosnku (w całości) i papryczkę chili. Gdy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni. Dodajemy małże. Gdy będą gorące, wlewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy przecedzoną wodę z małży, gotujemy przez kilka minut. 

krok 3

W osolonej wodzie gotujemy spaghetti al dente – tak aby makaron nie rozgotował się później na patelni. Odcedzamy spaghetti na durszlaku i przekładamy je na patelnię z małżami. Dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty, aż dojdzie do wrzenia. Danie podajemy od razu po przygotowaniu ze szczyptą pieprzu i z posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk