Włosi są kulinarnymi patriotami, co sprawia, że zgłębianie tajników ich kuchni nawet na co dzień jest wyjątkowo angażujące. W święta ta tradycja wspólnego zasiadania z bliskimi przy suto zastawionym stole staje się jeszcze bardziej widoczna. Pod koniec roku wszyscy cieszą się aromatycznymi daniami, których jedzenie w świetle choinkowych lampek to niezrównana przyjemność. Nie obejdzie się oczywiście bez ryb i owoców morza – smażonych filetów z dorsza, dorady z ziemniakami i pomidorkami cherry, sałatki z ośmiornicy czy spaghetti z małżami – ale nie zabraknie także jednego z najsmaczniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej, czyli karczochów. Nieodłącznym elementem włoskich świąt są również tradycyjne słodkie wypieki, o których mieliśmy już przyjemność wspomnieć w poprzedniej odsłonie cyklu „Włoska szkoła gotowania” (sprawdź, jak zrobić tradycyjne włoskie ciastka >>). Wraz z Cristiną Catese sprawdzamy, jak przygotować świąteczne dania we włoskim stylu.
– W Wigilię w moim domu czuć zapach owoców morza i smażonych warzyw. Antonia, moja mama, smaży dziesiątki karczochów, dorsza, ziemniaki, ricottę i jabłka, podczas gdy reszta rodziny przemyka się do kuchni, aby podkraść przygotowane przez nią jedzenie. Reakcja jest zawsze taka sama: jeśli zjecie wszystko teraz, to co przyniosę wam później do stołu? Uwielbiam zapach smażonego jedzenia i mam nadzieję, że moje przepisy pokochacie również wy – opowiada nam Cristina.