Choć z dyni najczęściej gotujemy kremowe zupy, ukręcamy pasty kanapkowe albo dodajemy ją do curry, na południu Europy robi się z tego warzywa zupełnie inne, wyjątkowe dania. Najciekawsze z nich przygotowała dla nas włoska szefowa kuchni Cristina Catese! – To niesamowity składnik – mówiła nam, jeszcze zanim zaczęła gotować. – Jest słodko-słona, niskokaloryczna, zdrowa i niezwykle prosta do przyrządzenia. Nic dziwnego, że pojawia się w potrawach z całego świata. Ja chciałabym wam pokazać, jak przyrządzamy ją we Włoszech!
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
Tekst: Cristina Catese
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Filip Sadowski
Gnocchi dyniowe z sosem grzybowym
Gnocchi, puszyste włoskie kluski, zwykle robi się na bazie ziemniaków, ale w tym przepisie mieszamy je z dynią! Dzięki temu kluseczki mają delikatnie słodkawy smak i apetyczny pomarańczowy kolor. Najlepiej smakują w towarzystwie grzybów, choć pyszne będą nawet w samej emulsji winno-maślanej.
Dyniowe tortelli
Tortelli to nieduże, podobne do ravioli pierożki, które szczególną popularnością cieszą się na północy Włoch – w Lombardii, Emilii-Romanii czy Toskanii. Najczęściej faszeruje się je albo ricottą, albo dyniowym purée. Koniecznie spróbujcie przygotować je w domu!
Sernik dyniowy
Korzenny chlebek dyniowy i amerykańskie pumpkin pie to niejedyne desery, które można zrobić z tego pękatego jesiennego warzywa. Purée z dyni możecie śmiało dodać do masy sernikowej. Wylejcie ją na ciasteczkowy spód, a otrzymacie naprawdę wyjątkowe ciasto!
Materiał pochodzi z cyklu: Włoska szkoła gotowania >> sprawdzcie więcej włoskich przepisów.
Przezcytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?