Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować włsoki dyniowy sernik. (fot. Paulina Czyżewska)

Sernik dyniowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Spód:
ciasteczka korzenne
300 g
masło
150 g
Masa:
dynia
400 g
woda
½ szklanki
mleko
50 ml
jajko "zerówka"
3 sztuki
cukier
150 g
serek śmietankowy typu philadelphia
300 g
mascarpone
250 g
mąka
70 g
mieszanka cynamonu, anyżu, imbiru i gałki muszkatołowej
1 łyżeczka
Do dekoracji:
wiórki czekoladowe lub cukier puder z cynamonem
według uznania

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Filip Sadowski


Zdjęcie: Paulina Czyżewska

krok 1

Przygotowujemy spód ciasta. Blendujemy ciasteczka korzenne, a masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy rozdrobnione ciastka i dodajemy roztopione masło, a następnie dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22-24 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej przygotowaną wcześniej mieszankę. Ciasto wstawiamy na 20 minut do lodówki.

krok 2

Robimy masę sernikową. W rondelku gotujemy oczyszczoną i pokrojoną w większą kostkę dynię z ½ szklanki wody. Gdy dynia jest miękka, wlewamy mleko – blendujemy na purée. W misce przez 5 minut ubijamy jajka z cukrem. Gdy masa jest puszysta, dodajemy serek typu philadelphia i mascarpone. Do miski dodajemy przygotowane purée z dyni, mąkę i przesiane przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy.

kork 3

Masę wlewamy do formy, na przygotowany spód. Sernik pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto możemy udekorować, oprószając wierzch cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub wiórkami czekoladowymi. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk