Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Wieczór pachnący cytryną - Limonce x KUKBUK

Latem wszystko smakuje nieco inaczej. Promienie słońca wpadają przez otwarte okna, słychać gwar rozmów przy stole, a w powietrzu unoszą się cytrusowe aromaty – to wszystko sprawia, że mamy ochotę prawdziwie celebrować codzienność. I tak też zrobiliśmy – na warsztatach w studiu CookUp.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Rafał Meszka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Ostatniego dnia czerwca przy ulicy Hożej w Warszawie zrobiło się wyjątkowo słonecznie. A to za sprawą kulinarnego spotkania zorganizowanego przez markę Limonce i magazyn KUKBUK. Zaproszeni goście – influencerzy, twórcy i przyjaciele obu marek – spędzili wyjątkowy wieczór pełen smaku i letniej beztroski, która od zawsze wpisana jest w DNA Limonce.

Do stołu zasiedli z nami między innymi Martyna Chomacka, Matteo Brunetti, Sandra Kotowicz i Karol Staniak. Gości przywitaliśmy cytrusowym aperitivo, przygotowanym na bazie flagowego likieru Limonce, który momentalnie przeniósł wszystkich myślami na słoneczną Sycylię. W kieliszkach iskrzyły się bąbelki, a wokół unosił się delikatny zapach cytryny.

Uczta we włoskim stylu

Główną atrakcją  wieczoru były bowiem warsztaty kulinarne. Pod czujnym okiem dwóch doświadczonych szefów kuchni uczestnicy przygotowali czterodaniowe menu inspirowane włoską kuchnią.

Motyw przewodni? Oczywiście cytryna – składnik, który w kuchni potrafi zdziałać cuda. Wspólnie przygotowaliśmy krewetki z masłem cytrynowym i gremolatą z kiszonych cytryn, danie z włoskimi serami, klasyczną pastę al limone, a na deser – do wyboru: tartę cytrynową lub bezę z nutą cytryny.

W przerwach między kolejnymi etapami gotowania goście mogli częstować się włoskimi przekąskami – oliwkami marynowanymi z cytryną, selekcją serów ze skórką cytryny i świeżym pieczywem z oliwą.

Pod cytrynowym słońcem

Wspólne przygotowanie uczty okazało się nie tylko świetnym pretekstem do spróbowania nowych smaków, ale też do wymiany doświadczeń i rozmów przy cytrynowo pachnących stołach. Zadbaliśmy bowiem o to, by doświadczenie obejmowało wszystkie zmysły.

Przestrzeń została zaaranżowana w charakterystycznych dla Limonce barwach – słonecznej żółci, czystej bieli i głębokim granacie, a na stołach pojawiły się świeże cytryny i kwiaty. Wszystko to tworzyło iście wakacyjną atmosferę, a my na chwilę zapomnieliśmy, że jesteśmy w centrum wielkiego miasta.

Nie mogło zabraknąć także koktajlu na bazie Limonce. Dzielimy się przepisem, żebyście i wy mogli poczuć klimat słonecznej Italii we własnym domu. Wystarczy, że połączycie 90 ml prosecco i  60 ml Limonce Aperitivo z 30 ml wody gazowanej, a do kieliszka wrzucicie cząstkę cytryny. To lekki, cytrusowy koktajl, idealny na ciepłe dni.

Wieczór w CookUpie był wspaniałym kulinarnym doświadczeniem, ale także pretekstem do spotkania, rozmowy i wspólnej celebracji sezonu. Bo właśnie o to chodzi w kuchni – nie tylko o przepisy, ale i o ludzi, z którymi je dzielimy.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk