Nawet ci, którzy nie są fanami śniadań, muszą przyznać, że trudno przejść obojętnie obok kuszącej owocami i bakaliami miski porannego budyniu czy słodkiej wieży z puszystych pankejków. Dobrze wiemy, jak przyjemne dla ciała i duszy potrafią być takie rozpustne śniadania, i zdajemy sobie sprawę, że nierzadko brakuje pomysłu, jak poranne klasyki zrobić w wersji wegańskiej. Niezależnie od tego, czy od dłuższego czasu macie ochotę na muffinki z orzechami, czy na czekoladowe naleśniki, mamy sposoby, dzięki którym przygotujecie ulubione śniadanie na słodko bez konieczności sięgania po jajka, mleko czy masło.
Wegeśniadania na słodko: top 7
Bez chleba, za to z owocami i mnóstwem syropu klonowego – te wegańskie śniadania są ciepłe, chrupiące i prostsze w wykonaniu, niż myślicie.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Piernikowa gryczanka z pomarańczą
Podobno albo się lubi kaszę gryczaną, albo się jej nienawidzi. My jednak jesteśmy zdania, że każdy składnik można odczarować. Gryczanka na słodko to świetny sposób na przełamanie nie tylko niechęci wobec tej odmiany kaszy, ale również podejrzliwości względem wszelkich porannych ciepłych papek. Do przygotowania tego śniadania będziecie potrzebować mleczka kokosowego, bezglutenowego kakao i syropu klonowego. Jeszcze pomarańcza, przyprawy i prażone orzechy laskowe – nie pożałujecie!
Grejpfrut nadziewany kaszą jaglaną z syropem klonowym i orzechami
Kto już próbował faszerować grejpfruta? Nie dość, że sam owoc jest niskokaloryczny i zdrowy, to jeszcze świetnie się sprawdza wypełniony kaszą jaglaną, suszoną żurawiną, morelami i migdałami. By jeszcze bardziej pobudzić organizm z rana, nie zapomnijcie o cynamonie, szczypcie kardamonu i rozgrzewającym imbirze.
Budyń czekoladowo-kokosowy z chia
Coś dla wszystkich niejadków i tych, którzy uwielbiają słodkie poranki. Zamiast mleka wystarczy napój sojowy i nasiona chia. Po ich ugotowaniu dodajcie kakao, wiórki kokosowe i koniecznie syrop klonowy. Wegański budyń polecamy udekorować wegeczekoladą albo dowolnymi owocami sezonowymi.
Crumble jabłkowo-bananowe
Jest chrupiące, nie za słodkie i przede wszystkim kryje w sobie zdrowe i apetyczne owoce. Crumble nie wymaga wiele pracy – płatki owsiane zagniećcie z wegańską margaryną, wanilią, cynamonem i masłem orzechowym na kruche ciasto. Po schłodzeniu wegańską kruszonką posypcie jabłka i banany, a potem upieczcie je w piekarniku. Takie śniadanie to obowiązkowa pozycja na jesienne i zimowe dni!
Czekoladowe pankejki z nadzieniem karmelowym
Pankejki muszą być miękkie, puszyste i słodkie. W wersji wegańskiej ulubione placuszki wszystkich łasuchów są także zdrowe i bezglutenowe. Mąkę pszenną zastąpcie owsianą i migdałową, a zamiast białego cukru użyjcie syropu z agawy. Gotowe pankejki usmażcie z karmelowymi pastylkami i na koniec posypcie prażonymi orzechami. Pankejkami w takim wydaniu można się zajadać całkowicie bezkarnie.
Sprawdź przepis na czekoladowe pankejki z nadzieniem karmelowym >>
Muffinki z musli i orzechami
Poranne babeczki z pewnością ucieszą i małych, i dużych domowników. Do tego mogą być świetnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły. Główne składniki to banan, mąka i „mleko” roślinne. Pieczenie zajmie wam nieco ponad pół godziny – słodkie, pachnące cynamonem i granolą muffiny będą gwarancją udanego dnia.
Pieczone bataty z masłem orzechowym, granolą i żurawiną
Bataty można jeść i na słono, i na słodko. Tym razem proponujemy przygotować je w drugiej wersji i przedstawiamy sposób na faszerowane bakaliami, owocami i masłem orzechowym słodkie ziemniaki. To wegeśniadanie z pewnością będzie ciekawym i smacznym sposobem na przełamanie porannej rutyny, a co więcej, jego przygotowanie nie zajmie wam wcale dużo czasu. Pst! Pieczone bataty smakują równie dobrze na zimno, więc można je także zapakować do pudełka na lunch.
Sprawdź przepis na pieczone bataty z masłem orzechowym, granolą i żurawiną >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?