Kukbuk
Kukbuk
Wege śniadania słodkie. Budyń czekoladowo-kokosowy z chia (fot. Maciek Niemojewski)

Budyń czekoladowo-kokosowy z chia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
napój sojowy waniliowy
300 ml
nasiona chia
3 łyżki
kakao bezglutenowe
1 łyżeczka
wiórki kokosowe
1 łyżka
syrop klonowy
2 łyżeczki
wegańska ciemna czekolada
do podania
ulubione owoce
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do garnka wlewamy napój waniliowy i wsypujemy nasiona chia. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nasiona napęcznieją. Pod koniec dodajemy kakao, wiórki kokosowe i syrop klonowy. Mieszamy.

krok 2

Ugotowany budyń przekładamy do miseczek. Wierzch dekorujemy kawałkami wegańskiej czekolady i ulubionymi owocami.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk