Kukbuk
Kukbuk
Wege śniadania słodkie. Pieczone bataty z masłem orzechowym (fot. Maciek Niemojewski)

Pieczone bataty z masłem orzechowym, granolą i żurawiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia batatów
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
średniej wielkości bataty
2 sztuki
cynamon
½ łyżeczki
świeży sok z cytryny
3 łyżki
sól
szczypta
masło orzechowe
4 łyżki
borówki
100 g
banan
½ sztuki
domowa granola
2 łyżki
suszona żurawina
1 łyżka
nasiona chia
1 łyżeczka
suszone płatki róż
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.

krok 2

Bataty rozkrawamy na pół, ale nie nacinamy do samego końca. Środki batatów wydrążamy, miąższ łączymy z cynamonem i sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do skórek.

krok 3

Masło orzechowe rozpuszczamy na parze, by zrobiło się płynne. Na batatach układamy borówki i plasterki banana, polewamy sosem orzechowym. Posypujemy domową granolą, suszoną żurawiną, nasionami chia i suszonymi płatkami róż. Pieczone bataty z granolą możemy podawać na ciepło lub na zimno.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk