Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Urodzinowy toast – 100 lat dla KUKBUK-a!

Trzynaście lat temu światło dzienne ujrzał pierwszy numer magazynu KUKBUK. Postanowiliśmy uczcić tę rocznicę razem z naszymi przyjaciółmi. Celebracja przy koktajlach i pysznym jedzeniu była wspaniała!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Marcin Kontraktewicz

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Od 2012 roku wiele się zmieniło, ale nasza pasja do jedzenia, kultury i pięknych opowieści wciąż pozostaje ta sama. Aby uczcić urodziny magazynu zaprosiliśmy naszych gości do wspólnego celebrowania przy stole.

Urodzinowa impreza odbyła się w przestrzeni Bohema 2.8 w Warszawie. To miejsce wypełniło się ludźmi, którzy są blisko związani z KUKBUK-iem – redakcją, twórcami, influencerami, dziennikarzami, a także markami, które wspierają nas od lat. Pojawili się m.in. Matteo Brunetti, Jagna Niedzielska, Kasia Michalik (znana jako Warsawholic), Szymon Dudek (Człowiek od jedzenia), Michał Korkosz (Rozkoszny) czy Vienio.

To chwila na refleksję i podsumowanie tego, co przez te lata osiągnęliśmy. KUKBUK od początku miał ambicję redefiniowania języka mówienia o jedzeniu i sposobu jego przedstawiania. Nasze przepisy, reportaże i fotografie miały – i nadal mają – opowiadać o świecie, nie tylko o kuchni. Z okazji urodzin przypomnieliśmy sobie wiele z tych wyjątkowych momentów – między innymi dzięki wystawie kultowych okładek magazynu.

Smaki inspirowane okładkami

W takiej chwili nie mogło oczywiście zabraknąć pysznego jedzenia! Partnerzy wydarzenia przygotowali menu nawiązujące do ikonograficznych numerów KUKBUK-a. Raczyliśmy się więc ostrygami, grzybowym risotto, panna cottą z oliwą i solą czy łososiem teriyaki. Dużym zainteresowaniem cieszyły się też napoje kawowe.

Nie ma jednak urodzin bez wspaniałych koktajli. O fantastyczne drinki zadbała Żołądkowa Gorzka. Wśród napojów znalazła się kompozycja Żołądkowej z sodą grejpfrutową, a także doskonała Gorzka Pornstar, czyli ziołowa wódka z dodatkiem purée i likieru z marakui oraz prosecco. Na fanów lekkich drinków czekał koktajl z tonikiem i świeżym ogórkiem, a miłośnikom klasyki barmani serwowali sour z sokiem z cytryny i pomarańczy, wykończony pianką z białka. Bazą wszystkich koktajli była Żołądkowa Gorzka Tradycyjna – marka idzie z duchem czasu, a serwowane drinki udowodniły, że ziołowa wódka świetnie pasuje do wielu dodatków.

Tort? Oczywiście, że niebanalny

Na zakończenie wieczoru – nie mogło być inaczej – pojawił się tort. Ale jak przystało na KUKBUK-a, nie był to zwykły tort. Zamiast tradycyjnych warstw biszkoptu, kremu i lukru postawiliśmy na ekstrawagancką kompozycję z eklerek – inspirowaną jedną z naszych najbardziej rozpoznawalnych okładek.

I co dalej?

Urodziny to zawsze dobry moment na zatrzymanie się i spojrzenie wstecz – ale również na to, co przed nami. Z ogromnym sentymentem patrzymy na początki KUKBUK-a, ale z jeszcze większym entuzjazmem myślimy o przyszłości. Dopiero co ukazał się nasz najnowszy numer specjalny „KUKBUK Podróże” – i nie zamierzamy zwalniać tempa.

Artykuł powstał we współpracy z marką Stock Spirits.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk