„Step into the blue”, zachęcało hasło wieczoru. Otoczyły nas mgła, lustra, mozaiki i szemrząca woda. Na stołach miały się lada moment pojawić dania inspirowane lasem i dopasowane do nich koktajle. Tak wyglądał wieczór organizowany przez KUKBUK i Bombay Sapphire.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Step into the blue
Przekroczywszy progi Messalki – dawnej warszawskiej łaźni, a dziś przestrzeni eventowej – zanurzyliśmy się w eteryczny świat pełen ambientowych dźwięków.
Tekst: Joanna Szyndler
Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Jakub Słodkiewicz
Kolacja obfitowała w niebanalne połączenia. Mazurskim rakom z pieczonymi pomidorami, koprem włoskim i ze skórką cytryny towarzyszył koktajl Pomidor! – z pomidorem, kakao, cytryną fino i oczywiście Bombay Sapphire – który zaskoczył i zachwycił naszych gości. Do sandacza z migdałami dołączył koktajl z ginem, cytryną, migdałem i buraczaną pianą z wermutu.
A to tylko wybrane przykłady niezwykłych dań skomponowanych przez szefa kuchni Michała Kozłowskiego i dopasowanych do nich koktajli, za które odpowiadał Paweł Hyba, ambasador marki Bombay Sapphire.

Ponad 40 gości ze świata kulinariów i internetu zachwyciły nie tylko serwowane dania i koktajle, ale także niezwykła scenografia przygotowana przez Wito Bałtuszysa i oprawa muzyczna, za którą odpowiadała Tosia Ulatowska.
Poznaliśmy świat Bombay Sapphire pełen piękna.
Artykuł powstał we współpracy z marką Bombay Sapphire.
Sprawdź też:
- Ludzie i inspiracje

Step into the blue
Przekroczywszy progi Messalki – dawnej warszawskiej łaźni, a dziś przestrzeni eventowej – zanurzyliśmy się w eteryczny świat pełen ambientowych dźwięków.
- Ludzie i inspiracje

Premiera KUKBUK Podróże – wyjątkowa celebracja
Każda premiera nowego numeru KUKBUK-a to pretekst, by się spotkać, porozmawiać i wspólnie świętować. Tym razem powód był szczególny – na rynku zadebiutowało wydanie specjalne KUKBUK Podróże, magazyn pełen inspiracji dla tych, którzy lubią odkrywać świat wszystkimi zmysłami.
- Ludzie i inspiracje

7 koktajli na rozgrzanie (nie tylko zimą!)
Dni stają się coraz krótsze, a my wieczorami lubimy rozgrzać się pysznymi koktajlami. Szukamy aromatu korzennych przypraw, dodajemy do szklanek cytrusy – rozgrzewające drinki to dokładnie to, czego potrzebujemy!
- Ludzie i inspiracje

Urodzinowy toast – 100 lat dla KUKBUK-a!
Trzynaście lat temu światło dzienne ujrzał pierwszy numer magazynu KUKBUK. Postanowiliśmy uczcić tę rocznicę razem z naszymi przyjaciółmi. Celebracja przy koktajlach i pysznym jedzeniu była wspaniała!
- Ludzie i inspiracje

Warszawski Festiwal Piwa już za chwilę! Co czeka nas podczas tej edycji?
Rzemieślnicze piwa, smaczne jedzenie i mnóstwo atrakcji – Warszawski Festiwal Piwa zaprasza na jubileuszową 20. edycję, która jak zapowiadają organizatorzy ma przebić rozmachem wszystkie poprzednie.
- Ludzie i inspiracje

Aperol Spritz – jak zrobić kultowy włoski koktajl?
Lekko cierpki i przyjemnie pomarańczowy – Aperol Spritz to jeden z tych koktajli, które podbiły cały świat. Może jego fenomen polega na tym, że kojarzy się z beztroską i włoskim dolce vita? Podpowiadamy, jak zrobić Aperol Spritz , żeby smakował jak w słonecznej Italii!
- Ludzie i inspiracje

Wieczór pachnący cytryną - Limonce x KUKBUK
Latem wszystko smakuje nieco inaczej. Promienie słońca wpadają przez otwarte okna, słychać gwar rozmów przy stole, a w powietrzu unoszą się cytrusowe aromaty – to wszystko sprawia, że mamy ochotę prawdziwie celebrować codzienność. I tak też zrobiliśmy – na warsztatach w studiu CookUp.
- Ludzie i inspiracje

7 orzeźwiających koktajli – nie tylko na lato!
Gorące letnie dni lubimy spędzać przy basenie lub w ogrodzie, najlepiej z czymś chłodnym w kieliszku. Nie mamy ochoty na ciężkie koktajle, szukamy czegoś orzeźwiającego i owocowego. Wybraliśmy więc 7 koktajli, które doskonale sprawdzają się latem.
- Ludzie i inspiracje

Zagrajmy w kolory! 3 pomysły na letnie koktajle
Latem najchętniej sięgamy po koktajle słodkie, orzeźwiające i kolorowe. Cytrynówka skrada serce w 100% naturalnym maceratem owocowym zawartym w Soplicy, Daiquiri smakiem truskawek dojrzewających w słońcu, a pistacjowe latte? Cóż… czy ktokolwiek potrafi się oprzeć pistacjom?
- Ludzie i inspiracje

Limoncè Aperitivo – cytrynowy toast letniego stylu życia
Wystarczy kieliszek spritza i odrobina słońca. A najlepiej – Limoncè Aperitivo Stock Polska – nowa odsłona klasycznego włoskiego likieru, która redefiniuje pojęcie włoskiego aperitifu. Lżejsza, mniej słodka, z intensywnym aromatem sycylijskich cytryn – dokładnie taka, jakiej potrzebuje lato.
- Ludzie i inspiracje

Step into the blue
Przekroczywszy progi Messalki – dawnej warszawskiej łaźni, a dziś przestrzeni eventowej – zanurzyliśmy się w eteryczny świat pełen ambientowych dźwięków.
- Ludzie i inspiracje

Premiera KUKBUK Podróże – wyjątkowa celebracja
Każda premiera nowego numeru KUKBUK-a to pretekst, by się spotkać, porozmawiać i wspólnie świętować. Tym razem powód był szczególny – na rynku zadebiutowało wydanie specjalne KUKBUK Podróże, magazyn pełen inspiracji dla tych, którzy lubią odkrywać świat wszystkimi zmysłami.
- Ludzie i inspiracje

7 koktajli na rozgrzanie (nie tylko zimą!)
Dni stają się coraz krótsze, a my wieczorami lubimy rozgrzać się pysznymi koktajlami. Szukamy aromatu korzennych przypraw, dodajemy do szklanek cytrusy – rozgrzewające drinki to dokładnie to, czego potrzebujemy!
- Ludzie i inspiracje

Urodzinowy toast – 100 lat dla KUKBUK-a!
Trzynaście lat temu światło dzienne ujrzał pierwszy numer magazynu KUKBUK. Postanowiliśmy uczcić tę rocznicę razem z naszymi przyjaciółmi. Celebracja przy koktajlach i pysznym jedzeniu była wspaniała!
- Ludzie i inspiracje

Warszawski Festiwal Piwa już za chwilę! Co czeka nas podczas tej edycji?
Rzemieślnicze piwa, smaczne jedzenie i mnóstwo atrakcji – Warszawski Festiwal Piwa zaprasza na jubileuszową 20. edycję, która jak zapowiadają organizatorzy ma przebić rozmachem wszystkie poprzednie.
- Ludzie i inspiracje

Aperol Spritz – jak zrobić kultowy włoski koktajl?
Lekko cierpki i przyjemnie pomarańczowy – Aperol Spritz to jeden z tych koktajli, które podbiły cały świat. Może jego fenomen polega na tym, że kojarzy się z beztroską i włoskim dolce vita? Podpowiadamy, jak zrobić Aperol Spritz , żeby smakował jak w słonecznej Italii!
- Ludzie i inspiracje

Wieczór pachnący cytryną - Limonce x KUKBUK
Latem wszystko smakuje nieco inaczej. Promienie słońca wpadają przez otwarte okna, słychać gwar rozmów przy stole, a w powietrzu unoszą się cytrusowe aromaty – to wszystko sprawia, że mamy ochotę prawdziwie celebrować codzienność. I tak też zrobiliśmy – na warsztatach w studiu CookUp.
- Ludzie i inspiracje

7 orzeźwiających koktajli – nie tylko na lato!
Gorące letnie dni lubimy spędzać przy basenie lub w ogrodzie, najlepiej z czymś chłodnym w kieliszku. Nie mamy ochoty na ciężkie koktajle, szukamy czegoś orzeźwiającego i owocowego. Wybraliśmy więc 7 koktajli, które doskonale sprawdzają się latem.
- Ludzie i inspiracje

Zagrajmy w kolory! 3 pomysły na letnie koktajle
Latem najchętniej sięgamy po koktajle słodkie, orzeźwiające i kolorowe. Cytrynówka skrada serce w 100% naturalnym maceratem owocowym zawartym w Soplicy, Daiquiri smakiem truskawek dojrzewających w słońcu, a pistacjowe latte? Cóż… czy ktokolwiek potrafi się oprzeć pistacjom?
- Ludzie i inspiracje

Limoncè Aperitivo – cytrynowy toast letniego stylu życia
Wystarczy kieliszek spritza i odrobina słońca. A najlepiej – Limoncè Aperitivo Stock Polska – nowa odsłona klasycznego włoskiego likieru, która redefiniuje pojęcie włoskiego aperitifu. Lżejsza, mniej słodka, z intensywnym aromatem sycylijskich cytryn – dokładnie taka, jakiej potrzebuje lato.
- Ludzie i inspiracje

Mojito - przepis na koktajlowy klasyk
Mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli na świecie – orzeźwiający, lekki, z wyraźną nutą limonki i mięty. To drink, po który szczególnie chętnie sięgamy latem, bo świetnie sprawdza się na spotkaniach pod chmurką. Jak zrobić mojito? Podpowiadamy!
- Ludzie i inspiracje

Koktajle na letnie aperitivo – przepisy od MARTINI
Późne popołudnie, zastawiony smakołykami długi stół na tarasie, muzyka sączy się w tle, znajomi powoli się schodzą, a każdy przybyły ma w ręku kieliszek czegoś pysznego. To właśnie aperitivo – włoski rytuał, który dziś staje się nowoczesnym sposobem na celebrację codziennych przyjemności. Dla Włochów jest najlepszym punktem wieczoru - niech będzie nim i dla was!
- Na mapie

Najpiękniejsze bary na świecie
Przy kaflowym kominku, pod żyrandolem ze szklanych kul, wśród tysięcy winyli, otuleni pluszem foteli lub oparci o skórzane hokery, będziemy powoli sączyć koktajle. Rozpoczynamy podróż po barach świata szlakiem dobrego dizajnu i jeszcze lepszych drinków. Wybraliśmy najpiękniejsze bary na świecie!
- Ludzie i inspiracje

Podwójne świętowanie z Żubrówką
Najpierw ekscytujące oczekiwanie, następnie radość ze spotkania – tak świętowaliśmy premierę nowego numeru magazynu KUKBUK. W klimatycznych wnętrzach restauracji Pod Gigantami w Warszawie toasty wznosiliśmy wyjątkowymi koktajlami na bazie Ginu Białowieskiego Żubrówki.
- Ludzie i inspiracje

10 klasycznych koktajli - te drinki warto znać!
Znajdziecie je w każdym szanującym się barze - klasyczne koktajle nigdy nie wychodzą z mody! Negroni, Old Fashioned, Martini czy Margarita – każdy z tych drinków ma swoją historię, charakter i wyjątkowy smak, którego nie da się pomylić z niczym innym. Choć bywają reinterpretowane, ich baza się nie zmienia.. To właśnie dlatego warto je znać – i wiedzieć, jak przygotować w domu.
- Ludzie i inspiracje

Świeże zioła w koktajlach – jak ich używać?
Inspiracji do przyrządzania koktajli warto poszukać… na grządce lub w doniczce! Popularne zioła to wręcz idealny dodatek – naturalny, aromatyczny i gwarantujący zaskakujące doznania smakowe. A w sezonie, gdy wszystko kwitnie i bujnie się zieleni, grzech nie skorzystać.
- Ludzie i inspiracje

Jak zrobić ravioli? Mateo Zielonka zdradza przepis!
Włoską pastę kochają wszyscy – nie tylko za smak, ale też za styl życia, który symbolizuje. Dlatego nie dziwi nas, że to właśnie makaron stał się tematem współpracy marki Martini z królem pasty, Mateo Zielonką. Jak zrobić ravioli? Sprawdźcie przepis stworzony przez Pasta Mana!
- Ludzie i inspiracje

Negroni – wszystko, co musisz wiedzieć
Nieprzesadnie słodki, elegancki i absolutnie ponadczasowy – Negroni to jeden z tych koktajli, które kojarzą się z włoską klasyką, wieczorami pod gołym niebem, rozmowami do późna i nieprzemijającym stylem. Jak zrobić Negroni? Podpowiadamy!
- Ludzie i inspiracje

Dobry koktajl to dobra rozmowa
Nie ma wątpliwości, że aperitivo to jedna z esencji włoskiego stylu życia. Jak powinno wyglądać? Czy ten zwyczaj zmienił się na przestrzeni ostatnich lat? Czy istnieje coś takiego jak włoska sztuka serwisu?
- Na mapie

Najlepsze koktajlbary w Warszawie - 11 miejsc na udany wieczór
Dokąd pójść w Warszawie na drinka? Koktajlbary w stolicy z powodzeniem mogą konkurować z tymi z całego świata. Oto sprawdzone miejsca – od klasyków po najgorętsze adresy ostatnich lat. Wybraliśmy najlepsze koktajlbary w Warszawie!
- Ludzie i inspiracje

Co zamiast alkoholu? 10 świetnych alternatyw, które są po prostu pyszne
Picie napojów bezalkoholowych przestało być tylko chwilową modą. Coraz więcej restauracji ma w ofercie mocktaile, a na sklepowych półkach znajdziemy szeroki wybór produktów, które mają 0%. Sprawdzamy, co wybrać zamiast alkoholu – oto 10 alternatyw!
- Ludzie i inspiracje

Ajerkoniak – przepis na nostalgiczny likier
Ajerkoniak, adwokat, advocaat, ajerlikier, eggnog – pod tymi nazwami kryje się słodki likier z jajek, cukru i brandy. Idealny jako dodatek do deserów (zwłaszcza lodów!) lub deser sam w sobie. Kojarzy się nieco z babciną spiżarką, ale może najwyższa pora sobie o nim przypomnieć?
- Ludzie i inspiracje

Trendy koktajlowe 2025 - co będziemy pić?
Wszyscy zawsze skupiają się tylko i wyłącznie na trendach kulinarnych, a tymczasem w koktajlowym świecie również sporo się dzieje. Wybraliśmy siedem trendów, które z pewnością zostaną z nami na dłużej.
- Ludzie i inspiracje

Mati Pichci w Epicurien – razem z marką Martini
O trendzie polegającym na świadomych wyborach i sztuce umiaru słyszymy od dłuższego czasu. W tę tendencję doskonale wpisują się koktajle NoLo (no alcohol, low alcohol). Jakość i pełnia smaku bezalkoholowych wermutów Martini stały się inspiracją dla Mateusza Sarnowskiego (Mati Pichci) do stworzenia wkładki do menu w restauracji Epicurien.
- ABC wina

Drinki z prosecco - 5 klasycznych koktajli
Prosecco można oczywiście pić solo, ale jest też bardzo fajnym składnikiem drinków. Poniżej 5 najbardziej znanych i lubianych połączeń. Te drinki z prosecco warto spróbować!
- Ludzie i inspiracje

Drinki na winie
Trzy przepisy, które znakomicie pogodzą wielbicieli wina i fanów koktajli.
- ABC wina

4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
-

Mateusz Szuchnik: w podróży po barach świata
Uwielbiam odwiedzać najlepsze koktajlbary i restauracje. Podczas każdej podróży przyglądam się pracy barmanów, rozmawiam z nimi o regionalnych produktach i miejscowej scenie barowej – opowiada Mateusz Szuchnik. Jako ambasador marki Roku Gin najchętniej podróżuje do Kraju Kwitnącej Wiśni. Nam zdradza sekrety japońskich koktajli i przepisy na jesienne koktajle.
-

4 najpopularniejsze włoskie drinki w Polsce
Od paru lat zamiast piwa w restauracyjnych i kawiarnianych ogródkach sączy się Aperol Spritz czy Negroni. Dlaczego?
- Ludzie i inspiracje

Wyjdź poza ramy: jesienne koktajle z ginem
Z ginu można wyczarować niezwykle oryginalne koktajle. Zwłaszcza jeśli ulubione sezonowe dodatki połączymy z kultowym London Dry Gin w szafirowej butelce. A później… zwizualizujemy te smaki!
- Ludzie i inspiracje

Czas na letnie drinki!
Ciepłe popołudnia i długie wieczory sprzyjają organizowaniu przyjęć w ogrodzie i wielogodzinnemu piknikowaniu. Miłe chwile z naturą i z przyjaciółmi przedłużamy, dodając botaniczne składniki do letnich drinków.
- Ludzie i inspiracje

Przepisy na świąteczne koktajle
W trakcie pospiesznych przygotowań czy po pełnym emocji wieczorze – w te święta warto znaleźć czas dla siebie i bliskich, zatrzymać się na moment i delektować chwilą.
- Ludzie i inspiracje

Zimowe rozgrzewające drinki
Grzaniec, gorąca czekolada z bourbonem, a może aksamitny eggnog na ciepło? W chłodne wieczory wyciągamy z szuflady korzenne przyprawy i otwieramy butelkę wina – sezon na rozgrzewające alkohole trwa!
- Ludzie i inspiracje

Co podać do drinków? 3 idealne przekąski
Nie ma nic lepszego niż ciepły letni wieczór w miłym towarzystwie. Zwłaszcza spędzany przy orzeźwiającym drinku i doskonałych przekąskach. Co podać w wakacyjne wieczory?
- Kultura i wiedza

W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
- Ludzie i inspiracje

7 drinków na przyjęcie w domu
Toasty wznosimy nie tylko szampanem. Zobaczcie, jakimi drinkami zaskoczyć znajomych podczas imprez organizowanych w domu.
- Ludzie i inspiracje

Dzikie koktajle
Zachęceni obfitością kwitnących latem ziół i krzewów, z ciekawością spoglądamy na dziko rosnące rośliny jadalne – arcydzięgiel, dziki bez czarny czy czeremchę. A gdyby tak wykorzystać je w koktajlach?
- Ludzie i inspiracje

Paweł Rodaszyński: Kultura koktajlbaru
O kulturze koktajlowej rozmawiamy z właścicielem nagradzanego El Koktel i jedynym na świecie zwycięzcą krajowych edycji prestiżowych konkursów barmańskich – Bacardi Legacy Global Cocktail Competition Poland i World Class Cocktail Festival – w jednym roku.
- Kultura i wiedza

Aperitivo – więcej niż koktajl
Jaka filozofia kryje się za aperitivo i dlaczego stało się ono nieodłącznym elementem włoskiego stylu życia?
-

Zamieszanie w kieliszku – o historii koktajli
Czasy świetności, prohibicja, recepturowe średniowiecze, słodkie napoje i smakowe substytuty. Losy koktajli są tak pomieszane jak ich oryginalne składniki, ustalone w XIX wieku. W słodko-wytrawną podróż ich tropem zabiera nas Hubert Olczak – współtwórca stołecznego koktajlbaru BackRoom i największy wielbiciel tych połączeń, którego mieliśmy okazję poznać, sącząc wspólnie Vesper Martini.
- Kultura i wiedza

Bitters, dry shake i stirowanie, czyli słownik slangu barmańskiego
Niezbędnik dla chcących wychylić procenty na mieście.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?









































