Kukbuk
Kukbuk
Opakowania próżniowe i blender marki Bosch (fot. materiały prasowe)

Smaczne gotowanie na zapas

Zaplanowane gotowanie jest wygodne, lecz czasem brakuje pomysłu na dania w duchu meal prep. By was zainspirować, przygotowaliśmy przepisy na pyszne, pożywne i zdrowe posiłki.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


Zdjęcia: Rafał Meszka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Jeśli trend meal prep jest wam znany, ale zgłębienie tematu zostawialiście na później albo nie mieliście pomysłu na potrawy, które można zrobić na zapas i zjadać przez tydzień lub dwa, mamy dla was przepisy, z którymi łatwiej będzie zacząć. A jeśli to dla was nowy temat, zachęcamy do jego zgłębienia, bo samodzielne przygotowywanie tzw. domowej diety pudełkowej pozwala nie tylko zaoszczędzić czas i energię, ale również jeść zdrowo i różnorodnie i marnować mniej jedzenia. Same zalety!

Przygotowaliśmy dla was pięć propozycji – na śniadanie, zupę i drugie danie. Każda z potraw może być przełożona do specjalnego pojemnika lub woreczka strunowego i hermetycznie zamknięta dzięki odessaniu powietrza. W ramach meal prepu postawiliśmy na pakowanie próżniowe, ponieważ dzięki tej metodzie jedzenie pozostaje świeże i smaczne przez dłuższy czas, a do tego zachowuje wartości odżywcze.

Opakowania próżniowe marki Bosch (fot. materiały prasowe)

Jak pakować jedzenie próżniowo szybko i wygodnie? Wystarczy mieć do tego odpowiednie urządzenie. A najlepiej, jeśli to urządzenie potrafi coś jeszcze. My działaliśmy z blenderem ręcznym Bosch MaxoMixx 1000 W, który poza sprawnym wypełnianiem zadań związanych z blendowaniem oferuje w zestawie system do pakowania próżniowego. Bardzo przydatny był też blender kielichowy VitaPower Serie 4 marki Bosch, który sprawnie przerobił orzechy na masło orzechowe, a ze świeżych owoców w moment zrobił aksamitne smoothie.

Przygotujcie niezbędne składniki i potrzebny sprzęt, zróbcie pożywne dania, a później tylko je odgrzewajcie lub zabierajcie ze sobą na wynos – i delektujcie się zarówno ich smakiem, jak i zyskanym wolnym czasem.  

Przepis na chili sin carne (fot. Rafał Meszka)

Chili sin carne

Chili sin carne to danie pożywne i sycące, a jego przyrządzanie nie wymaga dużo wysiłku. Co więcej – zrobicie je wygodnie na jednej patelni. Przygotujcie świeże warzywa: pokrójcie je w kostkę i plastry, a strączki przepłuczcie pod bieżącą wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażcie warzywa, po czym dodajcie pozostałe składniki i przyprawy, wlejcie połowę bulionu i gotujcie na wolnym ogniu przez pół godziny. Chili sin carne robi się niemal samo, a wy możecie się w tym czasie zająć zupełnie innymi sprawami. Trzeba jedynie co jakiś czas dolewać bulionu i wymieszać danie. Potrawę możecie zaserwować od razu albo przechowywać w pojemniku nawet przez trzy tygodnie po uprzednim odessaniu z niego powietrza.

Zobacz przepis na chili sin carne >>

Przepis na pieczone warzywa z halloumi, oliwą truflową i ziołami (fot. Rafał Meszka)

Pieczone warzywa z halloumi, oliwą truflową i ziołami

Kolorowe, różnorodne, wartościowe – ta mieszanka warzyw to pyszna i szybka w przygotowaniu porcja zdrowia. Charakteru dodaje jej oliwa truflowa, świeży tymianek i apetycznie zrumienione halloumi. Warzywa pokrójcie, wyłóżcie na blachę i upieczcie, a po wyjęciu z piekarnika przestudźcie. Podsmażcie na patelni pokrojone w plastry halloumi. Po podzieleniu potrawy na porcje przełóżcie je do woreczków strunowych i częstujcie się nimi przez dwa tygodnie. To doskonałe danie zarówno na domowy obiad w taki dzień, kiedy na wszystko brakuje wam czasu, jak i na wartościowy lunch, który zabierzecie ze sobą do pracy lub na wycieczkę.    

Poznaj przepis na pieczone warzywa z halloumi, oliwą truflową i ziołami >>

Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów (fot. Rafał Meszka)

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Kiedy lato przynosi soczyste, pełne smaku i aromatu pomidory, grzechem byłoby nie zrobić z nich zupy kremu. Szczególnie gdy nasza aktywność w jej przygotowaniu polega na pokrojeniu i upieczeniu warzyw, a potem ich zblendowaniu. Ważne jest to, by pokrojone w ćwiartki pomidory upiec z cebulą i czosnkiem, a tuż przed pieczeniem polać warzywa oliwą i posypać solą. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika pobudza ślinianki do pracy, a co dopiero smak! Zwłaszcza że wisienką na tym torcie jest świeża, pachnąca bazylia. Po przestudzeniu zupy wystarczy ją przełożyć do woreczków strunowych, odessać z nich powietrze i pyszny obiad na kolejne dni gotowy.

Sprawdź przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów >>

Przepis na pesto bazyliowe i focaccia z pomidorkami i mozzarellą (fot. Rafał Meszka)

Pesto bazyliowe i focaccia z pomidorkami i mozzarellą

Nie od dziś wiadomo, że pszenica lubi się z pomidorkami, te z mozzarellą, a ta z bazyliowym pesto. To jedno z tych połączeń, które się nie nudzą i do których często wracamy, a ta focaccia jest świetną wariacją na temat połączenia tych smacznych elementów. Zacznijcie od przygotowania pesto, by już po chwili zaczęło leżakowanie w lodówce. Po zrobieniu ciasta na focaccię poczekajcie, aż odpowiednio urośnie, odgazujcie je i ułóżcie na wierzchu mozzarellę i pomidorki. Upieczcie focaccię, a po wystudzeniu przełóżcie do pojemników i zamknijcie próżniowo. Będziecie mogli po nią sięgać przez tydzień w ramach pokusy zjedzenia czegoś kolorowego i pysznego. Przed podaniem koniecznie posmarujcie ją pesto.

Poznaj przepis na pesto bazyliowe i focaccię z pomidorkami i mozzarellą >>

Przepis na humus z pieczoną papryką, masłem chili i grillowanymi szparagami (fot. Rafał Meszka)

Humus z pieczoną papryką, masłem chili i grillowanymi szparagami

Jeśli jedną z waszych ulubionych opcji śniadaniowych jest świeże pieczywo z rewelacyjnym smarowidłem, to ten humus skradnie wasze serca. Nie dość, że skrywa w sobie pieczoną paprykę, to jeszcze jest polany masłem chili o nieoczywistym charakterze i udekorowany zrumienionymi szparagami. Wszystkie elementy tej potrawy możecie zrobić równolegle, by usprawnić proces, jedynie paprykę należy przygotować nieco wcześniej, jako że musi spędzić trochę czasu w piekarniku. Humus będzie dobry znacznie dłużej, jeśli będziecie go przechowywać w pojemniku z odessanym powietrzem.

Sprawdź przepis na humus z pieczoną papryką, masłem chili i grillowanymi szparagami >>

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk