Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pesto bazyliowe i focaccia z pomidorkami i mozzarellą (fot. Rafał Meszka)

Pesto bazyliowe i focaccia z pomidorkami i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 150 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Pesto:
bazylia
1 pęczek
czosnek
2 ząbki
orzeszki piniowe
100 g
parmezan
100 g
sól
szczypta
pieprz
szczypta
oliwa
150 ml
Focaccia:
mąka pszenna
350 g
suszone drożdże
6 g
sól
1 łyżeczka
woda
200 ml
oliwa
100 ml + do natłuszczenia
pomidorki koktajlowe
200 g
mozzarella
1 kulka

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


 

 

Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Wszystkie składniki pesto wkładamy do pojemnika malaksera i pulsacyjnym ruchami blendujemy tak, by w sosie wyczuwalne były kawałki orzechów. Przekładamy pesto do woreczka, odsysamy powietrze i wkładamy do lodówki.

krok 2

Mieszamy suche składniki focaccii. Wlewamy stopniowo wodę, nieustannie wyrabiając ciasto. Po upływie około 4 minut wlewamy oliwę, wyrabiamy. Kiedy ciasto będzie elastyczne, przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 1-1½ godziny do wyrośnięcia (ciasto można też wstawić do lodówki na 6 godzin).  

krok 3

Po tym czasie ciasto odgazowujemy, wbijając w nie pięść. Wkładamy do naoliwionej formy i rozciągamy na całą powierzchnię. Na wierzchu układamy pokrojone w połówki pomidorki ikawałki mozzarelli. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (w trybie góra-dół). Focaccię pieczemy około 40 minut – do zrumienienia i suchego patyczka.

krok 5

Wystudzoną focaccię układamy w pojemnikach, odsysamy powietrze w celu próżniowego zapakowania i przechowujemy około tygodnia w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce. Przed podaniem można ją podgrzewać przez 4 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub na naoliwionej patelni. Focaccię podajemy z bazyliowym pesto.

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk