Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pieczone warzywa z halloumi, oliwą truflową i ziołami (fot. Rafał Meszka)

Pieczone warzywa z halloumi, oliwą truflową i ziołami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 5 minut, czas pieczenia: 30-35 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
młoda marchewka
1 pęczek
rzodkiewka
1 pęczek
kalarepa
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
czerwona cebula
1 sztuka
żółta papryka
1 sztuka
oliwa truflowa
100 ml
świeży tymianek
5 gałązek
sól
½ łyżeczki
halloumi
200 g

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


 

 

Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni (z termoobiegiem).

krok 2

Natkę marchewki odcinamy – zostawiamy przy korzeniu około 1 centymetra. Marchewki i rzodkiewki przekrawamy na połówki lub ćwiartki, cukinię i kalarepkę tniemy w plasterki, a paprykę w paski. Warzywa wykładamy na blachę, dokładnie polewamy oliwą, układamy na nich tymianek i posypujemy wszystko solą. Pieczemy około 30 minut.

krok 3

Halloumi kroimy w plastry i podsmażamy do zrumienienia na rozgrzanej patelni. Mieszamy z upieczonymi warzywami.

krok 4

Przestudzone warzywa dzielimy na porcje, wkładamy do małych woreczków strunowych i odsysamy powietrze. Przechowujemy około 2 tygodni.

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk