Kukbuk
Kukbuk
Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów (fot. Rafał Meszka)

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45-50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
pomidor malinowy
1 kg
cebula
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
oliwa
50 ml
sól
szczypta
bulion
500 ml
bazylia
1 pęczek

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


 

 

Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (w trybie góra-dół). Pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę w piórka, czosnek rozgniatamy. Wszystko układamy na blasze do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy 35 minut.

krok 2

Upieczone pomidory blendujemy z bulionem i ze świeżą bazylią. Doprawiamy.

krok 3

Przestudzoną zupę pakujemy do woreczków strunowych i odsysamy z nich powietrze.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk