Kukbuk
Kukbuk

Dukkah do jajek, twarogu i sałaty

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
orzechy laskowe
1 szklanka
sezam
4 łyżki
siemię lniane
4 łyżki
słonecznik
3 łyżki
świeżo mielony czarny pieprz
¼ łyżeczki
sól
1 łyżeczka
mielony kumin
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Orzechy, sezam, siemię lniane i słonecznik rozsypujemy na osobnych blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

krok 2

Orzechy laskowe ocieramy w ręczniku ze skórek. Następnie rozdrabniamy w malakserze. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Używamy jako posypki do chleba posmarowanego masłem lub maczanego w oliwie, a także do twarogu, jajek czy sałatek.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesna wiosna.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk