Kukbuk
Kukbuk
Spaghetti alla Norma, jak zrobić włoski makaron z bakłażanem (fot. dinnershow.studio)

Spaghetti alla Norma

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
SOS POMIDOROWY:
czosnek
3 ząbki
oliwa extra vergine
4 łyżki
miękki pomidor
6 sztuk lub 1 puszka obranych pomidorów
białe wino
150 ml
chili
szczypta
oregano
szczypta
cukier
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
liście bazylii
kilka sztuk
SPAGHETTI:
bakłażan
2 sztuki
sól
do smaku
oliwa
do smażenia
spaghetti
400 g
liście bazylii
duża garść
ricotta salata
100g

Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Przygotowujemy sos pomidorowy: czosnek siekamy, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą, szklimy, dodajemy posiekane pomidory, wino i suche przyprawy. Gotujemy przez 20-30 minut, aż powstanie sos. Miksujemy na gładko mikserem, ewentualnie ponownie przyprawiamy, dodajemy posiekane liście bazylii. Sos zostawiamy na małym ogniu w garnku.

krok 2

Bakłażany kroimy w paski lub półplasterki, solimy, smażymy na rumiano na rozgrzanej oliwie, osuszamy na papierze. Spaghetti gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzamy. Sos mieszamy z makaronem i bakłażanami, posypujemy liśćmi bazylii i dużą ilością tartego sera ricotta salata.

TIP 1

Ricotta salata to sezonowany, zwarty ser, odmienny od ricotty świeżej, twarożkowej. Ma fakturę pozwalającą na starcie i charakterystyczny smak. Idealnie pasuje do makaronów z letnimi dodatkami, jest przyjemnie śmietankowa i delikatnie kwaskowata. Jeśli macie kłopot z kupieniem ricotty salaty, możecie użyć w zamian greckiego sera manouri albo koziego sera Wschodni Kozak z manufaktury Kozia Polana.

TIP 2

By dobrze usmażyć bakłażana, warto go posolić, aby puścił sok, a potem porządnie wycisnąć i wytrzeć do sucha. Smażymy go zawsze na bardzo gorącej oliwie, bo wrzucony do zimnej, wessie ją w całości i będzie tłusty. Po smażeniu osuszamy na ręczniku papierowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk