Kukbuk
Kukbuk
Bakłażan sott'olio, pomysł na bakłażana, jak przyrządzić marynowanego bakłażana (fot. dinnershow.studio)

Bakłażan sott’olio

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
bakłażan
2 sztuki
sól
do smaku
czosnek
4 ząbki
papryczka chili
⅓ sztuki
woda
2 szklanki
biały ocet winny
1 szklanka
pieprz
10 ziaren
liście bazylii
10 sztuk
oliwa
½ szklanki
olej rzepakowy
½ szklanki

Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Umyte bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cienkie, długie półplasterki. Kładziemy je na sicie nad zlewem, obficie solimy, odstawiamy na 20 minut. Czosnek i papryczkę kroimy w plasterki. Bakłażana przepłukujemy, odsączamy.

krok 2

Zagotowujemy wodę z octem winnym. Wrzucamy do płynu kawałki bakłażana i gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i osuszamy.

krok 3

Osuszony bakłażan układamy w wyparzonym słoiku, przekładając czosnkiem, chili, pieprzem i bazylią. Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i zalewamy tą mieszanką zawartość słoika. Warzywa muszą być całkowicie zakryte; jeśli potrzeba, koniecznie trzeba dolać oliwy. Odstawiamy do lodówki, wyjadamy stopniowo, pilnując, by oliwa była zawsze na wierzchu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk