Kukbuk
Kukbuk
Ratatuj (fot. Maciej Niemojewski)

Ratatouille

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sos pomidorowo-paprykowy:
papryka czerwona
2 sztuki
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
papryczka chili
⅓ sztuki
marchewka
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
masło
1 łyżka
passata pomidorowa
300 ml
sól
½ łyżeczki
pieprz
½ łyżeczki
wędzona papryka słodka
1 łyżeczka
szczypiorek
⅓ pęczka
natka pietruszki
½ pęczka
bazylia świeża
kilka listków
Dodatkowo:
bakłażan
½ sztuki
cukinia zielona
½ sztuki
cukinia biała
½ sztuki
kabaczek
½ sztuki
pomidor malinowy lub rzymski
½ sztuki
oliwa ziołowa
2 łyżki
sól
szczypta
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta
ulubione świeże zioła
do podania
grzanki
do podania (opcjonalnie)
parmezan
do podania (opcjonalnie)

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Czerwone papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy każdą na 3-4 kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim papryki skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut – papryka powinna zmięknąć a skórka lekko się przypalić.

krok 2

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Kawałek papryczki chili kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żółtą paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.

krok 3

Upieczoną paprykę przekładamy na 5 minut do szczelnie zamykanego woreczka, następnie obieramy ze skóry i blendujemy na mus.

krok 4

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy papryczkę. Gdy warzywa zaczną się rumienić dodajemy startą marchewkę, mieszamy. Dorzucamy paprykę, chwilę podsmażamy i wlewamy passatę pomidorową oraz mus paprykowy. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Redukujemy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę oraz bazylię. Mieszamy.

krok 5

Warzywa do ratatouille myjemy i kroimy w cienkie plastry. Piekarnik ponownie rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przygotowany sos pomidorowo-paprykowy przelewamy na sód ceramicznego naczynia do zapiekania. Na sosie układamy na przemian po plasterku bakłażana, kabaczka, cukinii zielonej i białej oraz pomidora. Wierzch smarujemy oliwą ziołową, posypujemy solą oraz pieprzem. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze 10 minut.

krok 6

Upieczone ratatouille wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 3-5 minut. Posypujemy ulubionymi ziołami oraz tartym parmezanem, nakładamy na talerze i podajemy z grzanką. Danie świetnie smakuje również jako zimna przekąska lub jako dodatek do obiadu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk