Wygrzane na słońcu, pachnące pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, cebula to materiał bazowy. Wystarczy dodać do koszyka oliwę, czosnek i sezonowe zioła, a uda się i nad Wisłą przygotować najlepsze na świecie prowansalskie ratatouille (sprawdź przepis na ratatouille) i wiele więcej. Potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej, północnoafrykańskiej, izraelskiej lub tureckiej to nieskończone źródło inspiracji. Warzywa, dojrzewające w czasie babiego lata, mieniące się wielością odmian, odcieni i kształtów, zapraszają, by po nie sięgać.
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.
Tekst: Marzena Gromelska
Zdjęcia: dinnershow.studio
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Panierowane roladki z bakłażana
Nieduże, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku – roladki z bakłażana szybko znikają z półmiska, warto więc zrobić ich więcej. Upieczone, nadziane i zrolowane, można bezpiecznie mrozić – póki trwa sezon na bakłażany, szykujcie się na dużą produkcję.
Sprawdź przepis na panierowane roladki z bakłażana >>
Tian – zapiekanka z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów
Tian to po prowansalsku naczynie do zapiekania i zarazem nazwa przygotowanej w nim zapiekanki z letnich warzyw. Ta potrawa nadaje się do jedzenia i na gorąco, i w temperaturze pokojowej.
Wypróbuj przepis na zapiekankę z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów >>
Pieczona papryka z kolendrą, chili i czosnkiem
Odkrycie sposobu na obieranie papryki ze skórki jest przełomowe. Wreszcie można docenić jej mięsistość i jedwabistą gładkość. Dzięki pieczeniu smak papryki staje się dymny, słodki i skoncentrowany, doskonale współgra z wieloma produktami wczesnej jesieni.
Zobacz, jak przygotować pieczoną paprykę z kolendrą, chili i czosnkiem >>
Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami
Satysfakcjonujące i sycące danie na lunch lub na kolację. Jeśli zdecydujecie się serwować tę sałatkę podczas koktajlu, podajcie ją w małych szklaneczkach lub na złotych talerzykach.
Zobacz przepis na sałatkę z soczewicy z pieczonymi warzywami >>
Spaghetti alla Norma
Ten przepis musiał funkcjonować na Sycylii, nim Vincenzo Bellini wystawił operę „Norma”, bo atencja Sycylijczyków dla pomidorów i bakłażanów ma o wiele dłuższą historię. Jedna z legend głosi, że nazwę tę nadano, gdyż danie zostało podane na uroczystej kolacji po premierze, druga zaś przypisuje autorstwo pisarzowi z Katanii – Nino Martoglio, który wcinając kluski, miał wykrzyknąć: „To jest prawdziwa Norma!”.
Bakłażan sott’olio
Nie może go zabraknąć wśród włoskich antipasti – zaostrza apetyt i przyjemnie drażni podniebienie. Króciutko zanurzony w occie, a następnie przykryty oliwą, dobrze przechowuje się w lodówce.
Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.
Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?