Kukbuk
Kukbuk
Targ Forteca Kręgliccy – sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i cukinia, wczesna jesień

Sezonowy targ: wczesna jesień

Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.

portret Marzeny Gromelskiej, szefowej kuchni z Targu Fortecy Kręglickich

Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.

Tekst: Marzena Gromelska

Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Wygrzane na słońcu, pachnące pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, cebula to materiał bazowy. Wystarczy dodać do koszyka oliwę, czosnek i sezonowe zioła, a uda się i nad Wisłą przygotować najlepsze na świecie prowansalskie ratatouille (sprawdź przepis na ratatouille) i wiele więcej. Potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej, północnoafrykańskiej, izraelskiej lub tureckiej to nieskończone źródło inspiracji. Warzywa, dojrzewające w czasie babiego lata, mieniące się wielością odmian, odcieni i kształtów, zapraszają, by po nie sięgać.

Panierowane roladki z bakłażana, pomysł na obiad z bakłażanem, jak przyrządzić bakłażana (fot. dinnershow.studio)

Panierowane roladki z bakłażana

Nieduże, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku – roladki z bakłażana szybko znikają z półmiska, warto więc zrobić ich więcej. Upieczone, nadziane i zrolowane, można bezpiecznie mrozić – póki trwa sezon na bakłażany, szykujcie się na dużą produkcję.

Sprawdź przepis na panierowane roladki z bakłażana >>

 

Tian – zapiekanka z bakłażanów i pomidorów. Danie z Targu Forteca Kręgliccy

Tian – zapiekanka z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów

Tian to po prowansalsku naczynie do zapiekania i zarazem nazwa przygotowanej w nim zapiekanki z letnich warzyw. Ta potrawa nadaje się do jedzenia i na gorąco, i w temperaturze pokojowej.

Wypróbuj przepis na zapiekankę z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów >>

Przepisy z Targu Forteca Kręgliccy: Pieczona papryka z kolendrą

Pieczona papryka z kolendrą, chili i czosnkiem

Odkrycie sposobu na obieranie papryki ze skórki jest przełomowe. Wreszcie można docenić jej mięsistość i jedwabistą gładkość. Dzięki pieczeniu smak papryki staje się dymny, słodki i skoncentrowany, doskonale współgra z wieloma produktami wczesnej jesieni.

Zobacz, jak przygotować pieczoną paprykę z kolendrą, chili i czosnkiem >>

Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami, pomysł na zdrową sałatkę z soczewicą i warzywami (fot. dinnershow.studio)

Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami 

Satysfakcjonujące i sycące danie na lunch lub na kolację. Jeśli zdecydujecie się serwować tę sałatkę podczas koktajlu, podajcie ją w małych szklaneczkach lub na złotych talerzykach.

Zobacz przepis na sałatkę z soczewicy z pieczonymi warzywami >>

Spaghetti alla Norma, jak zrobić włoski makaron z bakłażanem (fot. dinnershow.studio)

Spaghetti alla Norma

Ten przepis musiał funkcjonować na Sycylii, nim Vincenzo Bellini wystawił operę „Norma”, bo atencja Sycylijczyków dla pomidorów i bakłażanów ma o wiele dłuższą historię. Jedna z legend głosi, że nazwę tę nadano, gdyż danie zostało podane na uroczystej kolacji po premierze, druga zaś przypisuje autorstwo pisarzowi z Katanii – Nino Martoglio, który wcinając kluski, miał wykrzyknąć: „To jest prawdziwa Norma!”.

Sprawdź przepis na spaghetti alla Norma >>

Bakłażan sott'olio, pomysł na bakłażana, jak przyrządzić marynowanego bakłażana (fot. dinnershow.studio)

Bakłażan sott’olio

Nie może go zabraknąć wśród włoskich antipasti – zaostrza apetyt i przyjemnie drażni podniebienie. Króciutko zanurzony w occie, a następnie przykryty oliwą, dobrze przechowuje się w lodówce.

Wypróbuj przepis na bakłażana sott'olio >>

portret Marzeny Gromelskiej, szefowej kuchni z Targu Fortecy Kręglickich

Marzena Gromelska (fot. Maciej Niemojewski)

Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.

Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk