Kukbuk
Kukbuk

Sezonowy targ: owoce jesieni

Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!

Sezonowy targ: owoce lata – przepisy Kai Kręglickiej

Przedstawicielka młodego pokolenia rodziny Kręglickich. Rebeliantka, która na bazie klasycznej edukacji cukierniczej z Cordon Bleu tworzy ciekawe i nieoczywiste wypieki, po które co tydzień ustawiają się kolejki w Fortecy. Wcześniej tworzyła projekty związane z produkcją autorskich lodów i lizaków.

Tekst: Kaja Kręglicka

Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Czas obfitości na targu trwa, a kolorowy wybór jesiennych plonów wzbogaciły najróżniejsze odmiany jabłek, gruszek i śliwek. Chociaż wzrok często wędruje po owocach, które kuszą nieskazitelnym kształtem i kolorem, warto zwrócić uwagę również na te, którym daleko do perfekcji. Drobne jabłka często mają więcej smaku niż te wybujałe. Lekko nakrapiana skórka gruszek nie jest wadą, gdy pod nią kryje się soczysty miąższ. A śliwki węgierki, które chcecie przeznaczyć do smażenia, wręcz powinny być pomarszczone i lekko zwiędnięte. Przetrzymane długo na drzewach, mają w sobie skoncentrowaną słodycz, która pozwoli przygotować trwałe powidła bez dodatku cukru.

Przepis na gruszki i śliwki pod kruszonką (fot. dinnershow.studio)

Gruszki pod kruszonką

Trudno powiedzieć, czy najsmaczniejsze w tym daniu są miękkie, upieczone, pachnące owoce, chrupiąca, złocista kołderka z kruszonki, czy powstały na dnie słodko-kwaśny sos. Całość jest rozkoszna.

Wypróbuj przepis na gruszki pod kruszonką >>

Jak przygotować ciasteczka z nadzieniem jabłkowym. Przepis na karmelowe ciasteczka z jabłkami (fot. dinnershow.studio)

Ciastka z nadzieniem jabłkowo-karmelowym

Gdy te ciastka są podawane na ciepło, znikają jedno po drugim. Na szczęście z mrożonego ciasta francuskiego można szybko dorobić kolejną partię. Jeśli zabraknie nadzienia, użyjcie domowej marmolady ze słoika.

Sprawdź przepis na ciastka z nadzieniem jabłkowo-karmelowym >>

Przepis na szybki deser -  śliwki z patelni z kardamonowym jogurtem. Jak przygotować śliwki z patelni i kardamonowy jogurt (fot. dinnershow.studio)

Śliwki z patelni z kardamonowym jogurtem

Oto pomysł na deser bez specjalnych przygotowań. Zimny jogurt wspaniale przełamie słodycz gorących, oblepionych karmelem śliwek, a odrobina kardamonu i rumu rozwinie smaki i połączy je w całość.

Zobacz, jak zrobić śliwki z patelni z kardamonowym jogurtem >>

Jak przygotować rogaliki z powidłami. Przepis na słodkie rogaliki z powidłami (fot. dinnershow.studio)

Rogaliki z powidłami

Urocze, sentymentalne ciasteczka, które pasują do herbatki u Bridgertonów. Mile widziana trójpoziomowa patera do kompletu.

Wypróbuj przepis na rogaliki z powidłami >>

Przepis na zapiekane jabłka z daktylami i orzechami. Jak przygotować zapiekane jabłka (fot. dinnershow.studio)

Pieczone jabłka nadziewane orzechami i daktylami

Marzenie, by desery były zdrowe, zostało spełnione. Słodkie nadzienie obywa się bez cukru, a zapach cynamonu przyciąga łakomczuchów.

Sprawdź, jak zrobić pieczone jabłka nadziewane orzechami i daktylami >>

Sezonowe porady

TIP

Pieczone jabłka fantastycznie smakują z lodami – waniliowymi lub orzechowymi.

TIP – mus jabłkowy

By kwaśne jabłka zamienić w soczysty puch, obierzcie je ze skórki, przetnijcie na pół i usuńcie gniazda nasienne. Owoce włóżcie do garnka. Na dno wlejcie wodę (1-centymetrową warstwę), przykryjcie i wstawcie na mocny gaz. Po chwili podgrzewania jabłka się uprażą i rozpadną. Można je podać jako deser, posypać cukrem, wykorzystać do ciasta, do sosu lub na śniadanie, podać z płatkami albo używać zamiast jogurtu.

Sezonowy targ: owoce lata – przepisy Kai Kręglickiej

Kaja Kręglicka

Przedstawicielka młodego pokolenia rodziny Kręglickich. Rebeliantka, która na bazie klasycznej edukacji cukierniczej z Cordon Bleu tworzy ciekawe i nieoczywiste wypieki, po które co tydzień ustawiają się kolejki w Fortecy. Wcześniej tworzyła projekty związane z produkcją autorskich lodów i lizaków.

Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami Kaja Kręglicka.

Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk