Czas obfitości na targu trwa, a kolorowy wybór jesiennych plonów wzbogaciły najróżniejsze odmiany jabłek, gruszek i śliwek. Chociaż wzrok często wędruje po owocach, które kuszą nieskazitelnym kształtem i kolorem, warto zwrócić uwagę również na te, którym daleko do perfekcji. Drobne jabłka często mają więcej smaku niż te wybujałe. Lekko nakrapiana skórka gruszek nie jest wadą, gdy pod nią kryje się soczysty miąższ. A śliwki węgierki, które chcecie przeznaczyć do smażenia, wręcz powinny być pomarszczone i lekko zwiędnięte. Przetrzymane długo na drzewach, mają w sobie skoncentrowaną słodycz, która pozwoli przygotować trwałe powidła bez dodatku cukru.
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Przedstawicielka młodego pokolenia rodziny Kręglickich. Rebeliantka, która na bazie klasycznej edukacji cukierniczej z Cordon Bleu tworzy ciekawe i nieoczywiste wypieki, po które co tydzień ustawiają się kolejki w Fortecy. Wcześniej tworzyła projekty związane z produkcją autorskich lodów i lizaków.
Tekst: Kaja Kręglicka
Zdjęcia: dinnershow.studio
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Gruszki pod kruszonką
Trudno powiedzieć, czy najsmaczniejsze w tym daniu są miękkie, upieczone, pachnące owoce, chrupiąca, złocista kołderka z kruszonki, czy powstały na dnie słodko-kwaśny sos. Całość jest rozkoszna.
Ciastka z nadzieniem jabłkowo-karmelowym
Gdy te ciastka są podawane na ciepło, znikają jedno po drugim. Na szczęście z mrożonego ciasta francuskiego można szybko dorobić kolejną partię. Jeśli zabraknie nadzienia, użyjcie domowej marmolady ze słoika.
Sprawdź przepis na ciastka z nadzieniem jabłkowo-karmelowym >>
Śliwki z patelni z kardamonowym jogurtem
Oto pomysł na deser bez specjalnych przygotowań. Zimny jogurt wspaniale przełamie słodycz gorących, oblepionych karmelem śliwek, a odrobina kardamonu i rumu rozwinie smaki i połączy je w całość.
Zobacz, jak zrobić śliwki z patelni z kardamonowym jogurtem >>
Rogaliki z powidłami
Urocze, sentymentalne ciasteczka, które pasują do herbatki u Bridgertonów. Mile widziana trójpoziomowa patera do kompletu.
Pieczone jabłka nadziewane orzechami i daktylami
Marzenie, by desery były zdrowe, zostało spełnione. Słodkie nadzienie obywa się bez cukru, a zapach cynamonu przyciąga łakomczuchów.
Sprawdź, jak zrobić pieczone jabłka nadziewane orzechami i daktylami >>
Sezonowe porady
TIP
Pieczone jabłka fantastycznie smakują z lodami – waniliowymi lub orzechowymi.
TIP – mus jabłkowy
By kwaśne jabłka zamienić w soczysty puch, obierzcie je ze skórki, przetnijcie na pół i usuńcie gniazda nasienne. Owoce włóżcie do garnka. Na dno wlejcie wodę (1-centymetrową warstwę), przykryjcie i wstawcie na mocny gaz. Po chwili podgrzewania jabłka się uprażą i rozpadną. Można je podać jako deser, posypać cukrem, wykorzystać do ciasta, do sosu lub na śniadanie, podać z płatkami albo używać zamiast jogurtu.
Kaja Kręglicka
Przedstawicielka młodego pokolenia rodziny Kręglickich. Rebeliantka, która na bazie klasycznej edukacji cukierniczej z Cordon Bleu tworzy ciekawe i nieoczywiste wypieki, po które co tydzień ustawiają się kolejki w Fortecy. Wcześniej tworzyła projekty związane z produkcją autorskich lodów i lizaków.
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami Kaja Kręglicka.
Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?