![Przepis na zapiekane jabłka z daktylami i orzechami. Jak przygotować zapiekane jabłka (fot. dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/MG57xjZVMb2XCniDQOpwsqgRb8ZJwGLBdjpgHw1ehJw/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMDcv/emFwaWVrYW5lX2ph/YmxrYS5qcGc.jpg)
Pieczone jabłka nadziewane orzechami i daktylami
- jabłko
- 6 sztuk
- orzechy włoskie
- 50 g
- miękkie daktyle
- 120 g
- cynamon
- ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa
- ¼ łyżeczki
- sól
- szczypta
- masło
- 60 g
- sok jabłkowy lub woda
- 150 ml
Przepis: Kaja Kręglicka
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcie: dinnershow.studio
krok 1
Jabłka myjemy, odcinamy „czapeczki” (od strony ogonka), którymi potem przykryjemy owoce, i wydrążamy gniazda nasienne. Orzechy i daktyle kroimy drobno, mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową i solą. Masło kroimy na 6 części.
krok 2
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy orzechowym nadzieniem. Na wierzchu każdego owocu kładziemy plasterek masła. Napełnione jabłka przykrywamy odciętymi „czapeczkami” i podlewamy dno naczynia sokiem jabłkowym lub wodą. Jabłka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni przez 25-30 minut – aż będą miękkie. Pieczone jabłka podajemy z lodami waniliowymi lub orzechowymi.
TIP
Pieczone jabłka fantastycznie smakują z lodami – waniliowymi lub orzechowymi.
![E-book wielkanocny "Na nowo" – okładka](https://mediaconvert.kukbuk.pl/b7m3g8ESQh1ugm4UoKFxZjRuI1oK65-q9dJOa5dKhMo/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMDQtMDgv/b2tsYWRrYV9kb19u/YWtsZWpraTIucG5n.png)
![KUKBUK na święta – ebook. Przepisy na wigilijne dania, świąteczne kolacje i obiady](https://mediaconvert.kukbuk.pl/GHY6xjrA5voKeBYoaS9GxSOooTtomSNYVJJVKIc3PDg/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTEtMjkv/TmFfU3dpZXRhX2Vi/b29rLnBuZw.png)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/085J5chKAcELYwCK4YwSi18B_1JyKjIb5ZeXTYtmrrI/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMTEtMTUv/NDEucG5n.png)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xtuwx799Ka_g2kQRpaEQ9hHDZrHley5jFLLYV1W5PgI/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMTEtMTUv/NDAucG5n.png)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/BYgb6vIG_rMcEAJYSyrDGW2MPduULruTRzR1FtJaA18/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMTItMTQv/U1pBQkxPTllfUE9T/VFkucG5n.png)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/fNuv23muMxIiPyk1gWT7er5w-LNkIV-H_ELvfVvt3hA/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMTItMjcv/U1pBQkxPTllfUE9T/VFkucG5n.png)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/KkwA4uAYmrXhGiFiCzKXBAOnpleX1oe-kJMS2-PDdZU/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDItMDIv/U1pBQkxPTllfUE9T/VFkucG5n.png)
![Ebook – Na pikniku, okładka, zdjęcie w ogrodzie](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xXsnWY4hL5SWAoaVXahRwJmsvOKlLATEI90E60XBo70/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMjMv/b2tsYWRrYV9uYV9w/aWtuaWt1Xy5qcGc.jpg)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jqcyrrwgRrVRLbLrAFiKf71steQXLxUs_d0nnLUfQz8/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDYtMDMv/R2FyZGVuUGFydHlf/Z3JhX3N3aWF0ZWxf/b2tsYWRrYV8xMDgw/eDEwODAuanBn.jpg)
![Okładka e-booka W Zaciszu](https://mediaconvert.kukbuk.pl/LIDxXJrf42Z0uQpd9dLXZUl2aq0xxCzaUGI-I6gxXBg/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMjcv/WkFDSVNaRV9TUS5w/bmc.png)
![Ebook – Z LASU, okładka, kobieta trzymająca w rękach zebrane grzyby](https://mediaconvert.kukbuk.pl/aCILEsfmIcZn0ki4LHquRUA0VffGhiZRH-vbEcDNjGQ/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMDUv/RUJPT0tfWl9MQVNV/X1NLTEVQLnBuZw.png)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/vswqz51bSN1Eex7GuXyL4ydpB5e5nuxR2VFgnJDd-dg/fill/588/588/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMDgtMDkv/ZWJvb2tfc2Ftc3Vu/Z19rb3BpYV9jSFE0/NVhaLmpwZw.jpg)
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami Kaja Kręglicka.
Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.