Kukbuk
Kukbuk
Przepis na gruszki i śliwki pod kruszonką (fot. dinnershow.studio)

Gruszki pod kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
śliwka
garść
gruszka
3 sztuki
sok z cytryny
z 1 sztuki
masło
do posmarownia naczynia
brandy
2-3 łyżki
Kruszonka:
płatki owsiane
80 g
syrop klonowy
50 ml
sól
szczypta
masło
20 g
mąka migdałowa
3 łyżki

Przepis: Kaja Kręglicka


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Śliwki kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i po wydrążeniu gniazd nasiennych wrzucamy do miski z zimną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

krok 2

Naczynie żaroodporne grubo smarujemy masłem. Płatki owsiane mieszamy dokładnie z syropem klonowym, ze szczyptą soli, z utartym zimnym masłem i mąką migdałową. Połówki gruszek układamy w naczyniu rozcięciem do dołu i polewamy brandy. Dodajemy śliwki, a następnie całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, aż owsiana kruszonka się zrumieni.

TIP

Chowajcie pod kruszonką dowolne mieszanki owoców. Jeśli są słodkie, doprawcie je cytryną lub dodajcie żurawiny – równowaga cierpkości i słodyczy jest najsmaczniejsza.

Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami Kaja Kręglicka.

Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.

Więcej przepisów z gruszkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk