Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować rogaliki z powidłami. Przepis na słodkie rogaliki z powidłami (fot. dinnershow.studio)

Rogaliki z powidłami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka pszenna
320 g
masło
200 g
cukier
100 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
kwaśna tłusta śmietana
2-3 łyżki
sól
szczypta
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
według uznania
jajko "zerówka"
do posmarowania ciasta
śmietana
łyżka do posmarowania ciasta
cukier puder
do posypania

Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Szybko zagniatamy ciasto ze wszystkich składników – powinno być spójne i miękkie. Wkładamy je do torebki foliowej, spłaszczamy i schładzamy w lodówce przez około godzinę. Powidła, jeśli są rzadkie, odcedzamy na sicie.

krok 2

Ciasto dzielimy na kawałki, a następnie na stolnicy rozwałkowujemy je na placki o grubości 2 milimetrów. Nakrywamy je talerzykiem o średnicy 16-20 centymetrów i wykrawamy z nich koła. Każde koło kroimy na 8 trójkątów. Na szerokim brzegu trójkąta kładziemy łyżeczkę powideł i zwijamy go w ciasny rulonik. Brzegi rulonika ściskamy ku sobie, by powstał rogalik. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Surowe rogaliki układamy na pergaminie na blasze do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną śmietany. Pieczemy około 20 minut. Po ostudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

TIP

Powidła śliwkowe to klasyczne nadzienie, ale rogaliki będę cudnie smakowały także z powidłami mirabelkowymi lub dereniowymi. Ważne, by były gęste. Można również tworzyć złożone kompozycje – dodać do powideł łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej lub konfitury ucieranej z płatków róży.

Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami Kaja Kręglicka.

Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk